Mara Aronson

Mara Aronson

Opleiding
Productie podiumkunsten
Lichting
2012
Contact
Facebook

Mara Aronson studeert in 2012 af als studente aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam waar zij de Opleiding Productie Podiumkunsten volgt. Zij heeft tijdens haar vier jaar op de opleiding verschillende productiestages gelopen bij het Noord Nederlands Toneel, De Nederlandse Dansdagen, Het Over ’t IJ Festival en de Nederlandse Opera.

De twee voorstellingen waarmee Mara Aronson is afgestudeerd zijn Gezuiverd (Sarah Kane) en L'art pour l'art 1. Beide in samenwerking met Regisseuse Anna Verduin.

Mara Aronson haar scriptie: 'Theater in extreme omstandigheden' stelt de vraag: Voor welke keuzes stonden de theaterleiders van Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog?

Hierin geeft zij antwoord op de vraag wat voor een mensen de theaterleiders tussen 1925 en 1945 waren. Voor welke, zowel principiële als professionele keuzes, stonden zij in uiterst extreme omstandigheden zoals die van de Tweede Wereldoorlog?

Het komende jaar zal Mara Aronson als Nieuwkomer 2012 werkzaam zijn als productieleider onder de vleugel van Orkater. Na een korte preview aankomende zomer op de Uitmarkt, zal zij de voorstelling De Ongelukkige Dag produceren samen met Kofferband. Voorstellingen zijn te zien in November en December 2012.

L'art pour l'art 1

In L’art pour l’art 1 zoekt een groep vrouwen, afgezonderd van de werkelijkheid, naar een manier om het leven vorm te geven. Een verlangen naar overzicht en het ultieme samenzijn.

‘Hier hebben we geest en stof, soort en individu, evolutie en stilstand, verleden en toekomst, leven en dood alles bijeen in een verblijf, dat door onze hand kan worden opgenomen en dat we met één oogopslag omvatten.’

Met deze oogopslag beschrijft Maurice Maeterlinck de biologie van de bijenkorf en haar inwoners, maar maakt daarmee ook een kritische vergelijking tussen het insect en de mens. De bijen zijn voor Maeterlinck het toonbeeld van onzelfzuchtigheid en solidariteit. De individuele mens, wiens omgeving hem vreemd is, kan daar volgens hem nog wat van leren.

Anna Verduin streeft naar een ontmoeting tussen haar beeldende kunst en theater. In deze fysieke, beeldende voorstelling bekijkt zij het leven van de mens vanuit Maeterlincks biologische omschrijvingen van het leven der bijen.

L'art pour l'art 1 is een afstudeervoorstelling van Anna Verduin (Regie) en Mara Aronson (Productie podiumkunsten)

Speeldata
14 mei try out 20:00u
15 mei premiere 20:00u
16 mei voorstelling 20:00u
17 mei voorstelling 20:00u

reserveren: www.rozentheater.nl

reprise
ITs festival, 25 juni 17:00u
reserveren www.itsfestivalamsterdam.com

Regie Anna Verduin
Productie Mara Aronson
Dramaturgie Annemarije Visser
Vormgeving Roos Matla

Spel
Annelies Appelhof
Judith Hazeleger
Sofieke de Kater
Pamela Menzo

Licht- en geluidsbeeld Jorg Schellekens
Techniek Bo van Vliet Floris Vermist
Stage productie Joella Reket

Begeleiding
Guus van Geffen
Marianne Huibers
Huib Folmer

Met dank aan Frits van Driel, Mil Mohringer, Marieke Plantinga, Lois Maat, Jappe Claes, Annebeth Vlietstra, Pieter Verduin, medewerkers de Theaterschool en het Rozentheater

Overige projecten

Gezuiverd (Sarah Kane)
In ‘Gezuiverd’ toont Sarah Kane de liefde door een gruwelijke kaleidoscoop. Zeven personages verlangen naar de ander, naar eenheid en naar verlossing.

Op zoek naar hereniging met haar gestorven broer Graham, betreedt Grace een sinistere wereld waar woorden vervuilen en elk besluit compromisloos is. Hier onderzoekt de dubbelhartige Tinker de grenzen van de liefde, waarbij hij beslist wensen te vervullen of te veroordelen. Zo wordt iedereen in wrede eerlijkheid geconfronteerd met zijn eigen tekortkomingen.

Onder regie van Anna Verduin onthullen zeven acteurs de lichamelijkheid van een allesverzengende liefde.

Tekst: Sarah Kane
Vertaling: Dirk van Bastelaere
Regie: Anna Verduin
Productie: Mara Aronson
Dramaturgie: Annemarije Visser
Licht- en geluidsbeeld: Jorg Schellekens
Vormgeving: Yvonne Dubbers, Ingrid Govers
Techniek: Jeroen de Boer, Dave Krooshof
Spel: Esmee Dirks, Bram Graafland, Thomas Hoppener, Jakob Nieuwenhuijsen, Yannick Noomen, Tomer Pawlicki, Yentl Schieman
Begeleiding: Guus van Geffen, Jeroen de Nooijer, Esmee Nieuwenhuis

Met dank aan: Kemna Casting, medewerkers de Theaterschool

Stage

Noord Nederlands Toneel, de Nederlandse Dansdagen, het Over 't IJ Festival, De Nederlandse Opera

Terug naar lijst
Delen