Jimmy-Pierre de Graaf

Jimmy-Pierre de Graaf

Opleiding
Productie podiumkunsten
Lichting
2014
Projecten

Toneelprijzen in Nederland

"Wat zijn de effecten van het winnen van een theaterprijs op het verloop van je carrière en in hoeverre komen die overeen met het beleid achter de prijs?’’ In mijn scriptie heb ik het theaterprijzen landschap van Nederland kritisch onderzocht. Zo worden de geschiedenis van de prijzen, de jury’s en de achterliggende motieven besproken. Ook ga ik dieper in op de Top Naeff Prijs en de ITs Ton Lutz Award voor jonge makers. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het interessant vond om het te onderzoeken en vooral omdat er een soort onduidelijkheid over bestaat. Niet iedereen weet hoeveel prijzen er zijn of hoe de procedures zijn bij het uitreiken van een prijs. Met mijn scriptie hoop ik daarin meer inzicht te verschaffen. De hoofdvraag heb ik met een kritische blik onderzocht en beantwoord.

Als ik de conclusie van mijn scriptie samenvat, wat heel lastig is, dan wil ik kort drie punten  benoemen. Deze worden in de scriptie uiteraard uitgebreider besproken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het winnen van een prijs tot drie verschillende soorten effecten leidt. Zo heb je het ‘psychologische effect’, het ‘financiële effect’ en het effect op de ‘artistieke kwaliteit’. De onderlinge verhouding tussen deze effecten verschilt per prijs. Bij de ene prijs is het financiële effect bijvoorbeeld groter dan bij de andere.

Het tweede aandachtspunt in mijn conclusie is het aantal theaterprijzen. Ondanks de grote hoeveelheid dekken ze wat mij betreft niet alle disciplines en specialismes. Je zou dus kunnen zeggen dat de kwantiteit van de prijzen niet gelijk is aan de kwaliteit van het prijzenlandschap. Mijn aanbeveling is dan ook: organiseer minder maar wel betere en meer gewaardeerde prijzen.

Als derde en laatste punt keek ik naar het beleid achter de prijzen en in hoeverre dat klopt met het effect dat ze in de praktijk hebben. Dit heb ik onderzocht aan de hand van de prijzen voor jonge theatermakers: de Top Naeff Prijs en de ITs Ton Lutz Award. 

Terug naar lijst
Delen