Thijs de Zeeuw

Thijs de Zeeuw

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2011
Contact
Facebook

(on)voorwaardelijke tuin

In Nederland komt ongeveer zestig procent van de planten en dieren voor in de stad of stadsrand. Maar nog steeds wordt natuurbeleid geleid door de 'rood versus groen'-polemiek die stad en natuur van elkaar scheidt.

Het ontwerp voor de (on)voorwaardelijke tuin gaat op zoek naar een manier om deze rijkdom van de stad zichtbaar te maken. Op de huidige parkeerplaats van Artis zal een ondergronds parkeergarage gebouwd worden. Op het nieuwe maaiveld komt de tuin. Deze tuin is onderdeel van de stedelijke ecologie en anders dan in Artis gebruikelijk is kunnen planten en dieren vrij in en uit de tuin bewegen.

Voor de bezoeker is de tuin onderdeel van Artis en sluit deze aan bij het nieuwe “Groote Museum van de Biodiversiteit” dat Artis op dit moment ontwikkelt.

De tuin voorziet in een groot aantal vakken waarin het enorme aantal habitats dat de stad herbergt wordt gekopieerd. Vakken onderscheiden zich door verschillen in condities die zij creëren. Dat kan door middel van verschillen in grondsoort en ontwatering, maar ook door de onderlinge schikking. Hoge vakken werpen schaduw op lage vakken en bieden beschutting of zijn juist blootgesteld aan weer en wind.

Een zwevend pad maakt van de tuin een belevenis zoals dat past bij een hedendaagse dierentuin. Het benadrukt tevens het contrast tussen het grid waaruit de tuin is opgebouwd en de klassieke wandeling waarlangs het pad leidt.

Terug naar lijst
Delen