Philomene van der Vliet

Philomene van der Vliet

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2013
Website
www.boomlandscape.nl
Contact
LinkedIn

Strings Attached. Een metropolitaan netwerkpark tussen Amsterdam en de kust

Er lijkt een trend gaande; Wereldwijd proberen metropolen zich te profileren door middel van hun groene leefomgeving en groenstructuren. ‘Branding’ van steden met behulp van grootschalige parkstructuren en landschappelijk decorum lijkt een nieuwe manier om de stad te identificeren met gezondheid, succes en welvaart. Het vergroot de aantrekkingskracht van de stad.

Metropolitaan netwerkpark
'Strings Attached' is een ontwerp voor een grootschalige parkstructuur op schaal van de metropoolregio. Doel is om de leefbaarheid van de stad Amsterdam te verbeteren en ervoor te zorgen dat de stad hoger wordt geplaatst op de ‘global livability ranking lists’ waardoor internationale topbedrijven, hoofdkantoren en inwoners worden aangetrokken.

Amsterdam West heeft de structuur voor een metropolitaan park al liggen; de aanzet daartoe is in de jaren '30 ontwikkeld door van Eesteren in de vorm van de Lobbenstad. Aan de westkant van Amsterdam, loopt het polderlandschap dan ook op spectaculaire wijze door tot in het stadscentrum! Deze groene lob, Brettenscheg, is echter slecht toegankelijk, grotendeels geprivatiseerd en daardoor onbekend. ‘Strings Attached’ transformeert dit vergeten landschap tot een metropolitaan netwerkpark. Zes nieuwe parklinten ontsluiten de scheg en verbinden het stadscentrum van Amsterdam met de kust. Iedere lint heeft haar eigen kleur en taal en is als een continue lijn vormgegeven. Gezamenlijk doorbreken zij de nog zo modernistisch gescheiden woon- werk-, infra- en recreatievelden van onze metropoolregio.

De parklinten onthullen de rijke geschiedenis van het bijzondere landschap ten westen van Amsterdam als de lagen van een palimpsest. Relicten van de vroege middeleeuwen, de Stellingen tot aan de recente puinheuvels van de stadsafbraak worden verbonden, toegankelijk- en zichtbaar gemaakt. Ze rijgen een sequentie van kleinschalige publieke ruimten, nieuwe waterlijnen en groene plekken aan elkaar die vanaf de stadscentra naar buiten toe in schaal toenemen tot onze grootschalige metropolitane landschappen. De parklinten pakken de stedeling bij de voordeur op en zetten haar af in het landschap. Zo ontstaat een hechte structuur tussen stad en park.

‘Strings Attached’ is een pleidooi voor betere landschappelijke verbindingen tussen stad(centra) en ommeland opdat de leefbaarheid van onze steden wordt vergroot en in de stad draagvlak voor ons ommeland wordt verworven.

Terug naar lijst
Delen