Ramon Postma

Ramon Postma

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2013

Avondrood

De ruimtelijke scheiding heeft een planologisch landschap opgeleverd waarbij wonen, werken, recreatie, landbouw en zelfs natuur tot separate opgaven zijn verworden. Natuur en het ecosysteem maken geen vanzelfsprekend onderdeel uit van ons dagelijks leven. Zo ook in het land tussen Veluwe en IJssel. Echter de bevolking groeit tot 2030, de verdunning neemt toe en dit resulteert in een toename van circa 20.000 huishoudens.

Robuuste ecologische verbindingen tussen Veluwe en IJsseldal zijn onvolledig of ontbreken. Tegelijkertijd zet de schaalvergroting van de landbouw door en neemt de druk op de gronden toe. Door de crisis ligt de ruimteproductie zo goed als stil en staan de betaalbaarheid van wonen en natuur onder druk. De crisis is daarmee het moment het anders en vooral duurzamer te doen. 

De Moi! Marke verbeeldt een hernieuwd collectief tussen mens en natuur en laat zien dat wij, door gebruik te maken van het ecosysteem, los kunnen komen van het denken vanuit de ruimtelijke scheiding. Door vanuit het ecosysteem condities te creëren voor wonen, wordt tegelijkertijd de biodiversiteit vergroot en wordt gebouwd aan een veerkrachtig en duurzaam landschap.

De nieuwe Marke bewoners maken daarbij dankbaar gebruik van de natuur en leren deze te omarmen. De natuur inspireert, levert energie, zuivert water en creëert een fantastische omgeving om in te wonen, te werken, te recreëren, kortom om te leven. Moi!.... de alledaagse groet waarmee bewoners van Noord en Oost-Nederland elkaar begroeten is een afgeleide van ‘een mooien morgen’. 

Morgen wordt alles anders!

Terug naar lijst
Delen