Eric Ritsma

Eric Ritsma

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014
Website
www.GisTH.nl
E-mail
atelier@GisTH.nl

PRO-visie. Een huis voor een provincie met visie

Eric Ritsma is afgestudeerd aan de masteropleiding Architectuur.

De aanleiding van dit plan is de intussen voltooide verhuizing van het bestuur van de provincie Utrecht naar het statige ‘Fortis gebouw’ langs de A27. Een keuze die veel onbegrip en discussie los heeft gemaakt. Los van de financiële argumenten staat in deze studie de vraag centraal of dit überhaupt een passende huisvesting is voor een overheidsorgaan met een imagoprobleem.

Een moderne organisatie kan niet meer zonder termen als Het Nieuwe Werken, Werken 2.0 en flexwerken zo ook de provincie. Om deze veranderingen zichtbaar te maken worden kantoor gebouwen en masse voorzien van fleurige behangetjes en hangmatten terwijl het archetype van een kantoor zich slechts marginaal heeft ontwikkeld.

Het nieuwe Provinciehuis onderzoekt hoe deze veranderingen kunnen helpen om de ambitie en identiteit van het provinciebestuur uit te dragen in haar huisvesting.

Deze ambitie begint bij de locatie, niet aan de periferie maar in het hart van de stad. Door aan te sluiten bij de ontwikkeling van het stationsgebied staat het midden in de samenleving. Het resultaat is een (schijnbaar) continu en open kantoorlandschap waarbij de secundaire functies als horeca, sport en vergaderen niet weggestopt zijn maar nu juist centraal staan. Door het spel van verschillende vloeren ontstaan op elke werkvloer en diversiteit van sferen waarbij een ieder zelf kan besluiten welke werkplek passend is voor de werkzaamheden van dat moment. Zo ontstaan contacten en relaties niet langer op basis van functie of positie maar veel eerder op persoonlijke
voorkeur en identiteit.

PRO-visie geeft vorm aan een provincie die zich dienstbaar opstelt. Door naast het eigen personeel ook werkplekken aan te bieden aan de flexibele schil kan de eigen kern groeien en krimpen zonder leegval en krijgt de provincie de gelegenheid haar identiteit te laten zien.

Terug naar lijst
Delen