Menno Trautwein

Menno Trautwein

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014

Overdekte markt in Amsterdam Noord

Op de markt ervaar je wereldwijd hoe de lokale bevolking samenleeft, wat er wordt gegeten en hoe er wordt gegeten. In het buitenland zijn markten vaak gehuisvest in fantastische marktgebouwen, geïnitieerd door gemeentebesturen als sociaaleconomisch impuls voor de stad en vanuit hygiënische overwegingen. In Nederland heeft de overheid zich de laatste honderd jaar ten aanzien van markten beperkt tot een controlerende taak en de eens zo rijke variëteit aan markthuisvestingen is gereduceerd tot tijdelijke verzamelingen kramen en busjes.

Juist nu heeft een stadsmarkthal in Amsterdam grote potenties: eisen die gesteld worden aan de huisvesting van voedselhandel worden steeds scherper, consumenten zijn de kwaliteit en herkomst van voeding meer gaan waarderen, consumenten zijn gewend geraakt aan ruimere openingstijden en er zijn nog altijd stadswijken met grote sociaaleconomische tegenstellingen die met de impuls van een goed functionerende markthal tot grotere bloei kunnen komen.

In mijn woonplaats Amsterdam koos ik een locatie die potenties heeft voor een markthal en tegelijkertijd een sociaaleconomisch impuls nodig heeft: de locatie van de huidige openluchtmarkt op het Mosveld in Amsterdam Noord. In mijn ontwerp heb ik mij laten leiden door drie hoofdpijlers:

  • de markt als sociaal-economische motor voor Noord;
  • de markt als voedseltempel, promotor van gezond en bewust eten;
  • de markt als promotor van een nieuwe duurzame levensstijl.

Door de stedenbouwkundige situering midden in Volewijck, de oudste buurt van Noord, op een kruispunt van belangrijke routes voor alle vormen van verkeer en op een steenworp afstand van de toekomstige Noordzuidlijn, vormt de nieuwe markthal het hart van Noord. De overdekte markt versterkt programmatisch de activiteit van de aangrenzende winkelstraten en maakt de Mosveldbuurt tot centraliteit van Noord.

In mijn voedseltempel zijn alle stadia van voedsel vertegenwoordigd en aanschouwelijk gemaakt: van productie tot verkoop, van bereiding tot consumptie, van afval tot energie. De programmering van het marktcomplex bestaat daarom, behalve uit een overdekte buitenmarkt en een geklimatiseerde vershal, ook uit een marktrestaurant, een marktcafé, marktkassen voor educatieve voedselproductie en huisvesting voor marktbeheer inclusief installaties voor afvalwaterzuivering, afvalrecycling en energieopwekking.

Vanuit de doelstelling een zoveel mogelijk zelfregulerend gebouw te maken en geïnspireerd door de industriële sheddaken in Amsterdam Noord, is de marktoverkapping zo ontworpen dat het daglicht vrijelijk op de marktvloer kan vallen en dat zonnestralen en regenwater door het dak worden opgevangen voor gebruik van energie en water. Zonnedaken, glasdaken en regenwatergoten worden gedragen door Y-vormige spanten, geplaatst in een grid dat is afgestemd op de organisatie van de markt en op de menselijke schaal. Door variatie in de configuratie van de overkapping en de plaatsing van de meer gesloten programma-onderdelen, ontstaat binnen het grootse marktcomplex variëteit aan continue ruimten die plaats bieden aan de markt, de bezoekers en toekomstige evenementen.

Commissie: Miguel Loos (mentor), Gus Tielens, Northon Flores Troche

Terug naar lijst
Delen