Wendy van der Knijff

Wendy van der Knijff

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014

De boer op

Wendy van der Knijff is afgestudeerd aan de masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Haar afstudeerproject De boer op is een ontwerp voor een moderne kaasboerderij in de Polder Nieuwkoop.

Jeugdherinneringen van het opgroeien op een kaasboerderij hebben geleid tot dit afstudeerproject. Als kind heeft Wendy het boerenerf ervaren als één grote ontdekkingsplek vol verwondering over het fascinerende vlakke polderlandschap en overheersende wolkenluchten. Het alledaagse ritme van het boerenleven heeft in die tijd voor een toegankelijke sfeer op het erf gezorgd. Maar de ontwikkelingen van tegenwoordig, zoals automatische voed- en melkrobots, schaalvergroting, het opstallen van koeien en de verplaatsing van productverkoop naar de supermarkt, zorgen ervoor dat boerenerven een anoniemere sfeer uitstralen en hierdoor de relatie met het landschap verliezen.

Wendy laat met haar ontwerp van een moderne kaasboerderij zien hoe architectuur een middel kan zijn om waarde terug te geven aan het boerenbedrijf binnen het cultureel agrarisch landschap. Kwaliteiten van het boerenleven die Wendy in haar jeugd heeft ondervonden heeft ze in haar ontwerp verenigd met de hedendaagse verschijningsvorm en bedrijfsvoering en zo ontwerpt ze een nieuwe boerderijtypologie.

Terug naar lijst
Delen