Mark Spijkerman

Mark Spijkerman

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015
E-mail
spijkermanmark@hotmail.com

House of Power: transformatie van een voormalige energiecentrale tot dynamisch sportcentrum

In de huidige maatschappij is een toenemende behoefte aan een gezonde en duurzame levenstijl. Sporten is hierbij een belangrijk onderdeel. Sporten is gezond voor lichaam en geest. Sport verbroedert, brengt mensen samen en geeft energie.

Inmiddels is fitness de meest beoefende sport in Nederland. Budget-sportscholen schieten als paddestoelen uit de grond en de parken vullen zich meer en meer met sportende mensen. Ondanks die trends blijft het voor velen lastig motivatie te vinden om actief bezig te zijn en bewust met energie om te gaan. Daarnaast neemt de fysieke interactie af door de opkomst van digitale (sociale) media.

Sport is bij uitstek geschikt om de mentale, sociale en fysieke aspecten met elkaar te koppelen. Architectuur kan hierbij de ruimtelijke kwaliteiten van een park, de faciliteiten van een sportschool en duurzame technieken met elkaar combineren.

Vanuit een fascinatie voor sport, herbestemming en duurzaamheid ben ik op zoek gegaan naar een hedendaagse architectonische oplossing voor een dynamisch sportcentrum waar de facetten van een park en sportschool gekoppeld kunnen worden. Een plek waar mensen uit de omgeving worden uitgenodigd om te sporten, energie te leveren en samen te komen.

De locatie is de voormalige energiecentrale aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam die zich op een knooppunt bevindt tussen verschillende wijken. Het "House of Power" wordt de verbinding tussen de verschillende bevolkingsgroepen, waarbij men letterlijk zonder drempel binnen kan komen. De oude energiecentrale zal weer energie produceren, opgewekt door onder andere de activiteit van sporters zelf. Samen met passieve energiewinning is het gebouw energieleverend en het overschot aan elektriciteit zal de aanlooproutes rond het gebouw verlichten.

Powered by the people, power for the people!

Het programma is gebaseerd op de balans waarmee een sporter optimaal kan presteren. Het gebouw wordt georganiseerd door een compositie van routes, ruimtes en volumes. De bezoeker waant zich in een driedimensionaal park, waar men een goede balans van sporten kan vinden en waarbij het gebouw zich gedraagt als motor voor zijn omgeving.'

Afstudeercommissie: Gianni Cito (mentor), Marcel van der Lubbe, Marijn Emanuel. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Rik van Dolderen, Judith Korpershoek.

Terug naar lijst
Delen