Murk Wijmenga

Murk Wijmenga

Opleiding
Architectuur
Lichting
2016
Contact
LinkedIn

Nestelen in het stedelijke rotslandschap: een biodivers gastenverblijf

Als inwoner van Amsterdam mis ik de betrokkenheid bij de natuur in mijn directe omgeving zoals ik dat had toen ik opgroeide in Friesland. De jaarlijks terugkerende zwaluwen onder de dakrand, het ruiken van de seizoenen uit het raam of de geluiden van het huis dat weerstand biedt aan een hevige storm.

In de stad ziet men de natuurlijke wildernis eerder als een probleem dan als waardevol. Terwijl deze ‘natuur’ ons voorziet in onze basale levensbehoeften en ook een antwoord kan zijn voor typische stedelijke problemen als piekbuien, luchtvervuiling of mentale stress. De verscheidenheid aan natuurlijke soorten die zich vestigen in een gebied zeggen veel over de kwaliteit van leven die er heerst. Deze biodiversiteit zou dan ook een cruciaal onderdeel moeten zijn voor een beter leven in de steeds drukker wordende stad.

Dit afstudeerproject is een zoektocht naar de manier waarop de architectuur van het stedelijke landschap veel gastvrijer zou kunnen zijn voor de natuurlijke wildernis. Het ontwerp van een gastenverblijf voor mensen, stedelijke planten- en diersoorten samen illustreert de kansen en een strategie waarop een gebouw uit zou kunnen groeien tot een gemeenschappelijke omgeving.

Afstudeercommissie: Jan-Richard Kikkert (mentor), Machiel Spaan, Dingeman Deijs. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Ira Koers, Marcel van der Lubbe.

Terug naar lijst
Delen