Stephan Sliepenbeek

Stephan Sliepenbeek

Opleiding
Stedenbouw
Lichting
2016
Website
www.buroruimte.nl

Making Vitality 21st Century

De metropoolregio is een veerkrachtig organisme. Zij heeft  altijd  antwoord gegeven op trends en bewegingen in het sociale, politieke en ruimtelijke domein. Maar dit niet zonder hulp van visies die richting geven aan de trends die de stad van de toekomst zullen vormen. De voornaamste kwaliteiten zijn diversiteit, dynamiek en de onderlinge verwevenheid. Die staan momenteel onder druk.

Met de komst van de industriële revolutie is een begin gemaakt met het verplaatsen van productie naar buiten de stad. De daaropvolgende modernistische gedachtegolf, met zijn bijbehorende functiescheiding, heeft de vermenging tussen produceren en wonen binnen één milieu nog verder bemoeilijkt. Tel daarbij op de enorme regelzucht van de afgelopen 20 jaar en je kan constateren dat het maken van producten vrijwel onmogelijk is geworden in stedelijke (woon)milieus. De daarbij behorende dagelijkse dynamiek werd grotendeels vervangen door retail, horeca, sociale voorzieningen en deels door functies die gerelateerd waren aan vrije tijdsbesteding.

Maar de afgelopen jaren zien we  daarin een verandering. Als gevolg van de snelle opkomst van het internet, lage economische groeicijfers en grondstofschaarste, blijkt dat retail uit het straatbeeld verdwijnt. Plinten komen leeg te staan en buurten worden monofunctioneel. De daarbij behorende dynamiek, veiligheid en sociaal bindende factoren verdwijnen.

Een ander fenomeen is de grote leegstand van kantoorgebouwen. De geografische positionering is vaak geconcentreerd rond regionale openbaar vervoer knooppunten en deze gebieden zijn nu nog monofunctioneel geprogrammeerd.

Als reactie op de globalisering en de daarbij behorende identiteitsloosheid en winstmaximalisatie, zien we dat men op zoek gaat naar alternatieven. Lokale en unieke producten winnen aan populariteit. Tevens zijn er nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals 3d printing, die productiemethoden opleveren die geen overlast bezorgen.

Door deze ontwikkelingen met elkaar te verbinden ontstaat er de mogelijkheid om in Amsterdam, langs de A10 West, een 'Maakas' te creëren. Voor deze studieopdracht onderzoek ik de mogelijkheden om ten zuiden van Lelylaan de omgeving te transformeren tot een nieuw vitaal interactiemilieu waarbinnen wonen en diverse vormen van werken, waaronder productie, samenkomen.

Afstudeercommissie: Eric Frijters (mentor), Jeroen Geurst, Maurits de Hoog. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Kirsten van den Berg, Pieter Jannink.

Terug naar lijst
Delen