Daria Naugolnova

Daria Naugolnova

Opleiding
Architectuur
Lichting
2017
E-mail
dnaugolnova@yahoo.com
Contact
LinkedIn

De Ark

De Ark is een prototype van een gebouw waar mensen in een grote groep wonen. Het wonen in een groep betekent dat iedereen een eigen woonunit heeft, maar dat er tegelijkertijd grote, gemeenschappelijk ruimten met keukens, woon- en eetkamers zijn, waardoor er relaties tussen de bewoners ontstaan, en waardoor bewoners in de gelegenheid worden gesteld elkaar in het leven te helpen zoals dat vroeger in grote families was; vergelijkbaar met de tijd waarin de groep hielp mensen te overleven, vandaag kan een persoon ook zelf overleven maar de interactie met andere mensen kan de kwaliteit van het leven sterk verbeteren.

Inspiratie
Mijn uitgangspunt voor dit project is mijn eigen ervaring. Mijn man werkte anderhalf jaar in een ander land en ik woonde alleen met mijn kind. Toen we alleen waren, maakten wij anders gebruik van ons huis. Met ons drieën gebruikten wij alle kamers, maar voor mij en mijn kindje waren de woonkamer en slaapkamer onnodig geworden; alleen de keuken en kinderkamer werden door ons intensief gebruikt.

Om alleen met kind te kunnen werken en studeren moest ik veel nieuwe contacten met mensen maken: er waren babysitters, buren, andere alleenstaande moeders, ouders van kinderen van de crèche, enz. Wat uit mijn onderzoek is gebleken is dat om de functie van je partner te kunnen vervangen, je rond de 20 mensen nodig hebt.

De meerdere appartementen functioneren perfect indien bewoners stabiliteit in het leven hebben: wat betekent 'stabiliteit'? Een vaste baan, vaste relatie en geschikte woning. Die drie elementen zijn verbonden en het ontbreken van één beïnvloedt de andere twee enorm. In het geval van bij voorbeeld echtscheiding, kan het appartement te groot worden en in het geval van de baanverlies behoefte aan een werkruimte.

Hoeveel mensen hebben tegenwoordig een lange periode van stabiliteit in hun leven?

  • Er zijn 2,8 miljoen alleenstaanden in Nederland
  • 1 van 3 echtparen gaan scheiden
  • Er zijn 400.000 alleenstaande ouders in het Nederland
  • Er zijn 1.000.000 ondernemers en de helft van hen gebruikt het eigen huis als werkplek

En deze cijfers nemen steeds meer toe. We kunnen zeggen dat mensen met een bijzondere situatie in het leven of op het werk niet meer de uitzondering zijn, maar de regel. Maar wat tegenwoordig heel mooi en bijzonder is, is dat steeds meer mensen op zoek zijn naar nieuwe contacten met mensen die dezelfde levenssituatie hebben, om elkaar te helpen. Alleenstaande ouders zijn op zoek naar contacten met andere alleenstaande ouders, om per toerbeurt kinderen naar school te brengen, warme maaltijden te koken, elkaar de gelegenheid te geven tot laat te kunnen werken of te gaan daten. Ondernemers verenigen zich om eigen werkplekken te creëren en om effectief te kunnen werken.

Ontwerp
De ark is een woon- en werkgebouw met grote gemeenschappelijke ruimten, verschillende woningtypes en veel werkruimtes. Hierdoor vinden alle drie elementen een stabiele plek in het gebouw.

Geschikte woningen
Het complex bestaat uit 60 woonunits tussen de 30-130 m2. Hoe kleiner de woonunit wordt, hoe intensiever de gemeenschappelijke ruimte gebruikt wordt.

Vaste baan
Er zijn veel keuze aan variabele (vaste en tijdelijke) werkplekken

Vaste relatie
Er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar veel interactie tussen bewoners kan zijn, zodat het ontbreken van een familielid gecompenseerd kan worden door de groepsleden.

Afstudeercommissie: Bart Bulter (mentor), Jan-Richard Kikkert, Liesbeth van der Pol. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Rik van Dolderen, Wouter Kroeze.

Terug naar lijst
Delen