Prijzen

Archiprix

De Nederlandse ontwerpopleidingen selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan de Archiprix. Jaarlijks dingen 27 projecten van de Nederlandse ontwerpopleidingen mee naar deze prestigieuze prijs. Afstudeerplannen van alumni van de Academie van Bouwkunst werden vijf jaar op een rij bekroond met de eerste prijs en ontvingen daarnaast diverse eervolle vermeldingen. In 2014 werd de Prix de Rome Architectuur gewonnen door Donna van Milligen Bielke, alumna van de masteropleiding Architectuur. 

Gedeelde eerste prijs Archiprix 2016: Milad Pallesh (Architectuur)
Winnaar Archiprix 2015: Een voorkant voor de achterkant van Ivar van der Zwan (Architectuur)
Winnaar Prix de Rome Architectuur 2014, Donna van Milligen Bielke
Winnaar Archiprix 2013: Nationale balletschool van Tara Steenvoorden (Architectuur)
Eervolle vermelding Archiprix 2013: Tijdscapsule van Ricky Rijkenberg (Architectuur)
Winnaar Archiprix 2012: 'Hometown Glory' van Herman Zonderland (Stedenbouw)
Winnaar Archiprix 2012: Kartuizerklooster in Tubbergen van Ard Hoksbergen (Architectuur)
Eervolle vermelding Archiprix 2012: Space in four parts van Kim Verhoeven (Architectuur)
Winnaar van de Archiprix 2011 en StedenbouwNU 2012: De plantage van Berlijn van Jan Martijn Eekhof (Stedenbouw)
Eervolle vermelding Archiprix 2011: Kindernachtverblijf van Thomas van Nus (Architectuur)
Winnaar Archiprix 2010: Thermen Westpoort van Jeroen Atteveld (Architectuur)
Winnaar Archiprix 2009: uitgemergeld van Dingeman Deijs (Architectuur)
Eervolle vermelding Archiprix 2009: De Resonator van Derk van der Velden (Landschapsarchitectuur)
 
 

Prix de Rome

De Prix de Rome is de kunst- en architectuurprijs van Nederland voor kunstenaars onder de 35 jaar. De prijs is gericht op het traceren van talent en het signaleren van trends in een internationale context. In de afgelopen jaren zijn meerdere alumni van de Academie in de prijzen gevallen: Rob Hootsmans (1995), Nikol Dietz (2001), Ronald Rietveld (2006) en Donna van Milligen Bielke (2014). Maar ook onder de docenten zijn veel prijswinnaars: Wim van den Bergh (1986), Adriaan Geuze (1990), Joost van Hezewijk (1995), Moriko Kira (1995), Gianni Cito (2001), John Lonsdale (2001) en Nicoline van Harskamp (2009), Olv Klijn, Oana Rades en Anouk Vogel (2010).

StedenbouwNU

StedenbouwNU is de prijs voor het beste aanstormend talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Alumnus Jan Maas werd uitgeroepen tot de winnaar van de eerste StedenbouwNU-prijs in 2010, met zijn ontwerp ‘Urban Wrinkle’, een glooiend stadspark boven een station in het hart van de Amsterdamse Zuidas. Volgens de jury biedt het ontwerp ‘een strategisch alternatief voor meerdere hoofdpijndossiers van de Zuidas: de identiteit van het gebied, de kwaliteit van de openbare ruimte en de oriëntatie van het toekomstige HSL-station. Met zijn ‘totaalingreep’ maakt Maas niet alleen stad, maar ook architectuur en landschap.’

In de editie van 2012 won oud-student Martijn Eekhof de eerste prijs met 'Tempelhof, de plantage van Berlijn' en werden ‘De (on)voorwaardelijke tuin’ van alumnus Thijs de Zeeuw en ‘De verborgen stad’ van alumna Marijke Bruinsma bekroond met de derde en vierde prijs.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+