Ria van de Haterd

Ria van de Haterd

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2013
Specialisatie

2D houtsnede 3D

Art is for young and old and it is never too late to create.

Op 12 jarige leeftijd gaf ik al crea lessen aan anderen kinderen in de buurt. Deze passie is gebleven en inmiddels geef ik vanaf 2003 beeldende vorming lessen aan leerlingen binnen het praktijkonderwijs. Mijn droom was om eens een opleiding te gaan volgen, en deze droom heb ik nu laten uitkomen door het volgen van een opleiding aan de AHK. Door het volgen van deze opleiding is niet alleen mijn leven verrijkt maar zeker ook die van de leerlingen waar ik les aan geef.

 

Picasso, Matisse, Hildo Krop

Ik hoop mijn werk bij de praktijkleerlingen nog lang te mogen doen. En mijn kennis, vaardigheden en vooral mijn passie voor kunst en cultuur op een voor hun duidelijke manier over te brengen.

erosie

Een rode draad in mijn werk aan de AHK bleek mijn familie te zijn. Onbewust was ik daar mee bezig. In jaar één en drie was het mijn moeder die de ziekte van alzheimer heeft. Toen ik in jaar vier een keuze moest maken bleek alzheimer voor mijn gevoel nog niet afgerond te zijn. Maar hoe kon ik deze ziekte weergeven in mijn werk. Ik heb toen gekozen voor houtsnede waar ik in jaar drie voor het eerst kennis mee heb gemaakt. In de houtsnede heb ik de eenzaamheid, somberheid, de herhaling, het wegebben van gedachten en herinnering weergegeven. Alzheimer heeft ook indirect met houtsnede techniek een overeenkomst. Alles wat ik weg haal in de houtsnede is kleurloos er is geen weg meer terug. Ook het miniatuur beeldje van een maar door breiende oma hoort bij mijn afstudeerwerk. Door mijn onderzoek over alzheimer kwam de herhaling van woorden en handelingen wel het meest naar voren. Dit beeldje geeft dit op symbolische wijze weer.

Terug naar lijst
Delen