Concertagenda

Sturm und Drang

Heftige meesterwerken door het Sweelinck Barokorkest met Alfredo Bernardini

In de laatste week van februari voert het Sweelinck Barokorkest van het Conservatorium van Amsterdam vier concerten uit met werken uit de stijlperiode Sturm und Drang. Het orkest speelt een aantal meesterwerken onder leiding van één van de beroemdste en meest gevierde vertegenwoordigers van de oude-muziekbeweging: Alfredo Bernardini. 

Als barokhoboïst en dirigent is Bernardini als geen ander in staat om de muzikale energie van componisten uit het verleden opnieuw tot leven te wekken. Met zijn gedrevenheid weet hij orkesten tot grote hoogte op te zwepen.

Bernardini gaf jarenlang les aan het Conservatorium van Amsterdam en richtte samen met Lucy van Dael het Sweelinck Barokorkest op. Nu komt hij terug om datzelfde orkest te leiden in een programma met muziek uit de Sturm und Drang periode.

Heftige emoties en uitdrukking van complexe gevoelens zijn de kenmerken van die stroming die in het laatste kwart van de achttiende eeuw in de mode was. Het gebruik van mineurtoonladders om emoties mee uit te drukken en het grillige karakter van deze muziek wijzen vooruit naar de romantiek en maken het tot een direct aansprekende stijl.

Voor het Sweelinck Barokorkest heeft gastdirigent Alfredo Bernardini uit deze stijlperiode een aantal meesterwerken gekozen van de allergrootste componisten, zoals Mozarts 25e Symfonie, Glucks balletsuite Don Juan en Haydns 26e symfonie.

concerten

do 23 februari
20.15 uur Paleiskerk Den Haag

vr 24 februari
20.15 uur  Stadsgehoorzaal Leiden

za 25 februari
16.30 uur Grote Kerk Alkmaar

zo 26 februari
15.00 uur Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam

Zie de agenda voor details

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+