Nieuws

Het CvA feliciteert!

Bastrombonist Rommert Groenhof heeft op het International Trombone Festival (26-29 juni 2013) in Columbus (VS) de Donald Yaxley-bastrombonecompetitie gewonnen. Naast Rommert was ook bastrombonist Marijn Migchielsen finalist in deze competitie. Beiden studeren bij Ben van Dijk.
De tromboneklas van het CvA gaf als winnaars van de Remington Trombone-ensemblecompetitie tijdens het festival een zeer succesvol concert voor ruim achthonderd tromboneliefhebbers.

Trio Kapok van oud-CvA-student Morris Kliphuis, hoorn, heeft tijdens de Jazzdag in Rotterdam de European Jazz Competition Award 2013 gewonnen. Het trio won daarmee een optreden op het komende North Sea Jazz Festival. De internationale jury van jazzproducers en -festivalprogrammeurs was lovend over de band: 'Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.'

Aidan Mikdad (11) heeft op 22 juni jl. de Concertgebouw Talentenjacht, voor kinderen van 9-14 jaar, gewonnen in de categorie solisten. Aidan studeert piano aan de Sweelinck Academie bij Marjes Benoist. Volgens de jury vertoonde Aidan een 'verbluffende muzikale compleetheid'. Hij won de Concertgebouw Trofee en een geldbedrag ten behoeve van zijn muzikale ontwikkeling.

Het Keno Harriehausen Quartet heeft op 19 mei jl. tijdens het Jazzfestival Middelburg de International Jazz Award Zeeland gewonnen in de categorie conservatoria. De jury roemde de 'grote en gewaagde dynamische verschillen' en de 'weldadige variatie' van de set. Van de vijf bands in de finale waren er drie afkomstig van het CvA, naast het Keno Harriehausen Quartet, bestaande uit pianist Keno Harriehausen, saxofonist Karlis Auzins, saxofoon, bassist Hendrik Müller en drummer Tristan Renfrow, waren dat het Bernard van Rossum Quartet (Bernard van Rossum, saxofoon; Loran Witteveen, piano; Joan Terol Amigó, drums, en Marzo Zenini, contrabas) en de Stefan Franssen Group (Stefan Franssen, drums, composities; Liya Grogoryan, piano; Yoel Molino, gitaar, en Tobias Nijboer, contrabas).

Shin Sihan en Amarins Wierdsma hebben op 28 april jl. respectievelijk de tweede en derde prijs gewonnen op het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Shin Sihan won tevens de NTR Publieksprijs.

Lucie Horsch (13 jaar) is uitgeroepen tot Beste Jonge Musicus van Nederland. Ze was de jongste deelnemer van het concours. Lucie studeert blokfluit bij Walter van Hauwe aan de Sweelinck Academie. In 2014 Nederland vertegenwoordigt zij Nederland tijdens Eurovision Young Musicans in Keulen.

Pianist Camiel Boomsma heeft de eerste prijs gewonnen op de 23rd Young Musician International Competition 'Citta di Bartletta, die gehouden werd van 27 april t/m 4 mei. Camiel studeert in het vierde jaar van de bacheloropleiding.

Op de finale van het Prinses Christina Concours 2013, die gehouden werd op 21 april jl. zijn verschillende CvA-studenten in de prijzen gevallen. Laetitia Gerards (19), studente zang aan de bacheloropleiding, won de eerste prijs in categorie 3 (conservatorium). Ellen Peters (18), studente blokfluit aan de bacheloropleiding, en Florian Verweij (15), pianoleerling aan de Sweelinck Academie, wonnen allebei de tweede prijs in categorie 2 (15 t/m 19 jaar).

Het Maarten Hogenhuis Trio, bestaande uit Maarten Hogenhuis, altsaxofoon; Joan Terol Amigó, drums, en Thomas Rolff, contrabas, heeft op 7 april jl. in het Bimhuis de Keep an Eye International Jazz Award 2013 gewonnen. Maarten Hogenhuis won ook de prijs voor beste solist.

Iris Tjoonk (20) heeft op 6 april jl. de eerste prijs gewonnen op het Prinses Christina Compositie Concours met haar werk T27 Trio for Brass. De tweede prijs ging naar Tijn Wybenga (19) met zijn compositie Entre Temps, opgedragen aan Olivier Messiaen.

Op de Dag van de Genomineerden, de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours die op 6 april jl. werd gehouden, zijn drie CvA-studenten als finalist gekozen: Ellen Peters (18), studente blokfluit in de bacheloropleiding; Florian Verweij (15), pianoleerling aan de Sweelinck Academie, en Laetitia Gerards (19) studente zang aan de bacheloropleiding.

Tom Schipper heeft op 29 maart de Slide Factory Composition Contest van het Nieuw Trombone Collectief gewonnen. Hij won zowel de juryprijs, een bedrag van € 1500,-, als de publieksprijs à € 500,-. Tom studeert compositie in het eerste jaar bij Willem Jeths.

Op het Prinses Christina Concours Rotterdam won het Furioso Strijkkwartet, bestaande uit Elise Besemer (18), viool; Bi-nan Wang (18) viool; Annelieke Muller (19), altviool en Kalle de Bie (19), cello, de eerste prijs<//strong> in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Elise en Bi-nan studeren aan de Sweelinck Academie, Kalle in de bacheloropleiding. De tweede prijs in deze categorie ging naar violiste Ana Termeulen (17), zij studeert bij Reinette Thiadens aan de Sweelinck Academie.

Het Matiss Cudars Quartet heeft op de  44e Internationale Jazzwoche de Burghausen Jazz Award gewonnen. Het kwartet, bestaande uit Matiss Cudars, Niels Engel, Toms Rudzinskis en Lennart Heyndels, kreeg de prijs omat ze, aldus de jury: 'de kunst verstaan als band verhalen te vertellen en het publiek met iedere noot, met iedere rust, te boeien. Een perfect uitgebalanceerde eenheid waarin groot speelplezier en grote virutositeit doorklinkt. Hun kracht: een precieze onderlinge afstemming, talrijke nuances en een communicatieve speelhouding.'

Op het Prinses Christina Concours Oost, 9 en 10 maart jl., heeft blokfluitiste Ellen Peters (18) de tweede prijs gewonnen in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Ze gaat daarmee door naar de halve finale op 6 april a.s.. Ze won onder meer ook de Valerius Ensembleprijs, een optreden met het Valerius Ensemble, en de Gaudeamus Muziekweek Prijs voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie. Ellen studeert bij Erik Bosgraaf in de vooropleiding van het conservatorium.

In het weekend van 9-10 maart heeft het Slide Motion Trombone Quartet de finale van de International Trombone Association Quartet Competition gehaald. Het kwartet bestaat uit Daniel Quiles Cascant, Jurgen van Oostenbrugge, Reinaldo Pizarro Donoso en Marijn Migchielsen, die eerder al finalist werd in de ITA Donald Yaxley Bass Trombone Competition. De finale van de Quartet Competition en de Donald Yaxley Bass Trombone worden gehouden tijdens het International Trombone Festival 2013, 26 t/m 29 juni in Columbus (Georgia). Dan geeft ook het trombone-ensemble van het CvA, winnaar van de ITA Remington Competition, een volledig concert.

De tromboneklas van het CvA heeft o.l.v. Pierre Volders de prestigieuze Emory Remington Competition gewonnen. De Emory Remington Competition is een van de competities die jaarlijks georganiseerd worden door de International Trombone Association. Deze ensemblecompetitie heeft een hoog niveau: tromboneklassen van de grote conservatoria van de wereld nemen eraan deel, zoals de Juilliard School of Music, Musikhochschule Hannover en het Curtis institute etc. Als prijs mag de tromboneklas van het CvA een volledig concert verzorgen op het International Trombone Festival 2013, dat van 26 t/m 29 juni plaatsvindt in Columbus, Georgia.
Ook zijn er persoonlijke successen behaald: CvA-student Marijn Migchielsen is finalist in de Donald Yaxley Bass Trombone Competition, ook georganiseerd door de International Trombone Association. CvA-student Rommert Groenhof is runner-up. Biden studeren bij Ben van Dijk. De finale wordt gehouden tijdens het International Trombone Festival.

CvA-alumnus Marc Sabbah (1988) heeft het Derde Nationaal Altvioolconcours gewonnen. De tweede prijs ging naar Aurora Cano Soto en een gedeelde derde prijs ging naar Laura Rayén Escanilla Rivera en Léon van den Berg, alledrie studenten aan het CvA.

Ook op het Prinses Christina Concours Zuid, dat gehouden werd op 23 en 24 februari, zijn CvA-studenten in de prijzen gevallen. Oxana Thijssen (17) won de eerste prijs in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Oxana studeert harp aan de Sweelinck Academie bij Erika Waardenburg. In categorie 3 (conservatorium) won klarinettiste Annemiek de Bruin de eerste prijs. Annemiek is tweedejaars in de bacheloropleiding en studeert bij Harmen de Boer.

Pianist Nicolas van Poucke heeft op 24 februari de tiende editie van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2013 gewonnen. Hij wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2013 en een special van dertig minuten op de klassieke muziekzender BravaNL. Nicolas van Poucke won naast de Vakjuryprijs ook de Publieksprijs met 31.7% van de stemmen.

Op het Prinses Christina Concours West op 9 en 10 februari jl. zijn veel studenten van het CvA in de prijzen gevallen. In categorie 1 (12 t/m 14 jaar) won Young Jae Kim (12) de eerste prijs. Young Jae studeert aan de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor jong toptalent van het CvA, bij Marjes Benoist. Een derde prijs in categorie 2 (15 t/m 19 jaar) ging naar het trio Xenia Evers (17), piano, Lisette Carlebur (16), viool, en Chieko Donker Duyvis (15), cello. Alledrie studeren ze aan de Sweelinck Academie, Xenia bij Marjes Benoist, Lisette bij Lex Korff de Gidts en Chieko bij Maarten Mostert, als trio studeren ze in de ensembleklas van Lex Korff de Gidts. Ook altvioliste Gioia Kuijpers (17) en violiste Emma Roijackers (17), beiden leerling van de Sweelinck Academie, wonnen een derde prijs. Gioia studeert bij Judith Wijzenbeek en Emma bij Lex Korff de Gidts.
Laetitia Gerards (19) won de eerste prijs in categorie 3 (conservatorium). Laetitia studeert zang in de bacheloropleiding.
Op 9 februari vond ook het tweejaarlijkse Prinses Christina Compositieconcours plaats. Tot de zes finalisten behoren Iris Tjoonk (20), student trombone, en Tijn Wybenga (19), student arrangeren jazz. Zij mogen hun compositie ten gehore laten brengen op de Dag van de Genomineerden op 6 april. a.s. in Den Haag.

Pianist Florian Verweij (15) heeft op het Prinses Christina Concours Noord de eerste prijs gewonnen in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Hij won onder meer een optreden in de kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest en een lunchconcert in De Harmonie in Leeuwarden in seizoen 2013-2014.
Florian studeert bij Marcel Baudet aan de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor jong toptalent. van het Conservatorium van Amsterdam.

Ernst Jan Vos (16), viool, heeft op het Prinses Christina Concours Zuid de eerste prijs gewonnen in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Hij won de Cultuurprijs, de Concertprijs Muziekgebouw Eindhoven (een optreden in de serie Lunchpauzeconcerten in het Muziekgebouw Eindhoven) en de Publieksprijs (een les bij een bekende Nederlandse musicus naar keuze). Ernst Jan studeert bij Lex Korff de Gidts aan de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor Jong Toptalent van het Conservatorium van Amsterdam.

Pianist Camiel Boomsma, vierdejaarsstudent piano in de bacheloropleiding, heeft het prestigieuze Richard Wagner Stipendium gekregen. Het Richard Wagner Stipendium, dat door Richard Wagner zelf in het leven is geroepen, wordt toegekend door het Wagnergenootschap Nederland in samenwerking met de Richard Wagner Stipendienstiftung. Het stipendium houdt een beurs in voor een bezoek aan de Bayreuther Festspiele in de zomer van 2013, met lezingen en speciale rondleidingen en een laureatenconcert in september. Camiel gaat er drie opera's beluisteren, Tannhäuser, Lohengrin en Das Rheingold. Hij is een van de eerste pianisten die dit internationale stipendium ontvangt.

Prijswinnaars in

undefined2012

undefined2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+