Joëlle Snijders

Joëlle Snijders

Course
Scenography
Class
2017
Specialization

Decor, kostuum, installatie

Website
www.joellesnijders.nl
Email
contact@joellesnijders.nl

Al van zeer jongs af aan werd ik getrokken door theater. Op de middelbare school kon ik mijn hart ophalen tijdens de driejarige buitenschoolse opleiding bij ‘De Theaterklas’. Het spelen beviel mij goed, maar mijn hart ging nóg sneller kloppen wanneer ik mij kon bezighouden met het vormgeven van toneelbeeld. Toen duidelijk werd dat ik hiervan mijn beroep wilde maken, besloot ik handvaardigheid als extra vak buiten mijn profiel te kiezen om mijn creativiteit zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Een goede basis, zo bleek: na het behalen van mijn VWO-diploma in 2013 werd ik aangenomen bij de opleiding Scenografie.

In juni 2017 afstudeerde ik hier af met de afstudeervoorstelllingen “MAGENTA”, “KODAM” en “Light I”. Waar ik respectievelijk verantwoordelijk was voor het decor, de kostuums en scenografie en video-ontwerp.

Inmiddels ben ik deskundig op het gebied van het ontwerpen van toneelbeeld en kostuum, maquettebouw en installaties.

In het tweede jaar reisde ik, samen met haar medestudenten en een groep muzikanten en dansers, met de productie ‘Triadische spelen’ , in juni 2015 af naar Praag, om daar deel te nemen aan ‘Praagse Quadriennale’. Om deze hele operatie met de groep op te zetten en uit te werken heeft mij uitgedaagd en veel geleerd, maar bovenal was het geweldig om dit in het tweede jaar al mee te mogen maken.

Ook de voorstelling '5-performance' waar ik samenwerkte met componist Siying Li, heeft mij een kant van theater laten zien waar ik persoonlijk nog niet echt mee te maken had gehad. Het neerzetten van een voorstelling waarbij het hele verhaal verteld wordt door muziek en video. Ik maakte kennis met video-mapping en heb hier de kracht en mogelijkheden van ontdekt.

Projects

KODAM

Voor KODAM heb ik de kostuums ontworpen en gemaakt.

Binnen KODAM heb ik me geprobeerd uit te dagen en een wereld te onderzoeken die mij nog niet bekend was. Binnen het proces waren er veel mogelijkheden en paden die ingeslagen konden worden, vandaar dat er een groot scala aan ontwerpen voorbij zijn gekomen. Uiteindelijk ben ik vooral vanuit het bedenken van scènes gaan ontwerpen, bijna alle kostuums zijn niet compleet zonder handeling, ze maken een ontwikkeling door. Het samenkomen van de kostuums met de spelers brachten de kostuums tot leven.

Other Projects

'MAGENTA'

MAGENTA was een van de mime startprojecten van studiejaar 2016/2017, tevens mijn eerste afstudeervoorstelling, waarbij ik verantwoordelijk was voor het decor. Binnen MAGENTA werkte ik samen met choreograaf Giulio D’Anna.

“Alles wat je meemaakt en iedereen die je tegenkomt laat sporen achter. Je bent niet meer zo puur als je was.”

 

'LIGHT 1'

LIGHT 1 was een voorstelling waarbij muziek en beeld gelijkwaardig waren. De voorstelling bracht je mee naar een nog onontdekte 'floading place'. Hierbij was ik verantwoordelijk voor de scenografie en het video-ontwerp, de compositie werd gemaakt door Siying Li

Internship

In 2015 liep ik drie maanden mee met Tatyana van Walsum waar ik onder andere meewerkte aan een tentoonstelling in Paleis het Loo en de dansvoorstelling ‘Naked’ in National Theatre Mannheim. Ook liep ik anderhalve maand mee met Dieuweke van Reij waar er aan zes producties gewerkt werd, waaronder twee voorstellingen voor Oerol en aan ‘Licht’ van Youp van het Hek.

Binnen deze periode heb ik nog meer facetten van het vak gezien. Door een halfjaar in het werkveld rond te lopen en mee te kijken en werken met andere ontwerpen heb ik beter kunnen ontdekken wat ik wilde na mijn studie. Ook heb ik binnen deze periode juist mijn eigenheid kunnen vinden, die ik de laatste anderhalf jaar van mijn studie verder heb kunnen uitdiepen en ontwikkelen.

Back to list
Share