Cinematography

Cinematography

Een cameraman of -vrouw (tegenwoordig 'cinematographer') doet meer dan registreren van beeld. Dat is weliswaar een kerntaak maar het is slechts een deel van dit vak. Met een goed gevoel voor beeldcompositie druk je als cinematographer een stempel op de stijl van de film, artistiek en inhoudelijk. Je werkt nauw samen met de regisseur, de production designer, de vfx-coördinator, de producent en vaak ook met de editor en de sound designer.

Kijken
Hoe staat iets in beeld? Hoe valt het licht? Hoe komt de acteur het beste tot zijn recht? Je houdt je bezig met alle aspecten die van invloed zijn op het beeld: licht en kleur, vorm en beweging. Met visuele middelen zoals kaders, belichting, shots, lenzen en camerabewegingen vertel je het verhaal dat verteld moet worden, of dat nu documentair of fictie is.

Teamwerk
Of je nu kiest voor documentaire of fictie, je zorgt ervoor dat alle benodigde ingrediënten worden gebundeld in jouw visuele aanpak: het geluidsontwerp, de montage, het production design en de visual effects (bij fictie). Je moet dus goed kunnen luisteren naar anderen maar niet bang zijn om je eigen visie in te brengen. Tijdens draaidagen ben je een vast aanspreekpunt op de set. Na de opnameperiode is er tenslotte de digitale postproductie, ook daarin ben je onmisbaar - denk aan de geluidsafwerking en de beeldbewerking.

De afstudeerrichting Cinematography leidt vakmensen op, die in samenwerking met de rest van de crew een synthese tussen beeld en geluid kunnen oproepen.   

Praktijkvoorbeelden

Lennart Verstegen studeerde af in de richting Cinematography. Behalve als cameraman werkt Lennart ook als regisseur bij Wefilm en als coach bij de Filmacademie. “Ik probeer mezelf te verrassen en dat brengt me op de mooiste plekken.” Interview met Lennart

Foto-opdracht Hopper-Vermeer

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Arts (BA)

Zij gingen je voor:

  • 2011

  • 2014

  • 2011

  • 2014

 

Agenda

Open dagen
zaterdag 16 januari 2016: oriënteren
zaterdag 6 februari 2016: verdiepen

Deadline aanmeldingen
maandag 29 februari 2016, 17.00 uur

Locatie

Filmacademie
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
undefinedGoogle maps

Nog aan het oriënteren?

Cursus Lichtassistentie 

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+