Cinematography

De afstudeerrichting Cinematography leidt op tot cameraman of cinematographer. Een cinematographer is eindverantwoordelijk voor het beeld, dus zowel voor het camerawerk als voor het licht. Zoals een muziekstudent muzikaal moet zijn, zo moet een student Cinematography gevoel hebben voor beeldcompositie en beeld. Aan de Filmacademie word je opgeleid tot cameraman, je bent verantwoordelijk voor het totale beeld van de film (televisieserie, videoclip, commercial etc.). Je leert visueel een verhaal te vertellen en je bent in staat om dat te doen door het gebruik van keuze voor shots, kaders, belichting, het gebruik van bepaalde lenzen, camerabewegingen en decoupage.

Techniek en inhoud – Je wordt opgeleid niet alleen tot puur uitvoerende cameraman maar je bent ook inhoudelijk en artistiek mede bepalend voor de stijl waarin gefilmd wordt. Daarnaast beschik je natuurlijk over de nodige technische kennis en bezit je goede communicatieve vaardigheden. 

Het vak- Als geen ander is de cinematographer in staat om te kijken. Hij heeft gevoel voor beeldcompositie en licht, hij moet kunnen kijken hoe iets in beeld staat, moet in staat zijn om een set of een locatie uit te lichten. Hij moet gevoel hebben voor ritme en camerabeweging en bepaalt aan de hand daar van de sfeer van de film en vertelt het verhaal door middel van beelden in een voor de film specifieke filmstijl.

Op basis van een scenario gaat de cinematographer aan het werk. Hij vormt zich een beeld van de film en maakt een vertaling van tekst naar beeld. De cinematographer werkt nauw samen met de regisseur en de production designer aan de visuele vertelling van het verhaal. Om op de set productief en creatief aan het werk te kunnen moet je veel praten en overleggen. Bij documentaires werk je vaak in een klein team. Bij sommige dramaproducties werk je in een veel groter team en geef je leiding aan het camera-licht departement. Hoe klein of groot een productie ook is, essentieel voor een goed resultaat is een goede samenwerking en communicatie.  

Techniek en inhoud - Net zoals bij alle studierichtingen leidt de academie niet op tot puur uitvoerend cameramens maar ben je inhoudelijk en artistiek, bepalend voor de stijl waarin gefilmd wordt. Daarnaast beschik je natuurlijk over de nodige technische kennis. Een cameraman voert uit, een director of photography ontwerpt een stijl die past bij het verhaal dat verteld wordt. Wil je uitvoerend cameraman worden dan kun je ook overwegen naar bijvoorbeeld de Media Academie te gaan.

Het onderwijs undefined Zo ziet het onderwijs eruit. 
Centraal staat de inhoud van het beeld, beeldverhaal en het vertellen met de camera. Gedurende de studie wordt kennis gemaakt met de apparatuur die binnen en buiten de academie voorhanden is: digitale camera’s, filmcamera’s, licht en grip. Tijdens de praktijkoefeningen rouleer je binnen het camera-lichtteam. De ene keer ben je de cameraman, een volgende keer de camera-assistent of de belichter. De studie bestaat uit intensieve workshops op het gebied van licht, cameratechniek, digitale technieken, grip, decoupage, fotografie maar daarnaast ook uit theoretische lessen op het gebied van filmgeschiedenis, kunstgeschiedenis, filmanalyse, documentaire, drama etc.
Alle praktische informatie vind je onder undefinedtoelating en aanmelding.

*waar cameraman staat wordt vanzelfsprekend ook cameravrouw bedoeld

Flash is required!

Making of 'Mo' - eindexamenfilm Lichting 2010


making of "MO" (2010)

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Film and Television

Nog aan het oriënteren?

Cursus Lichtassistentie 

zij gingen je voor:

Thomas van der gronde - derdejaars Cinematography - over de masterclass W R NXT die hij volgde voor hij zich aanmeldde. undefinedLees verder

Lennart Verstegen - "Ik probeer mezelf te verrassen" undefinedlees meer

2e jaars foto-opdracht Hopper en Vermeer

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+