Interactieve media/Visual effects

Film en interactieve media vormen een vernieuwende en uitdagende combinatie. De verhalende traditie van film is van belang voor de ervaringen van gebruikers van interactieve media. De technische ontwikkelingen vanuit de interactieve media zorgen voor een scala aan nieuwe visuele en conceptuele mogelijkheden binnen een filmvertelling. Het terrein van IMVFX is geen duidelijk afgebakend geheel en voortdurend in beweging.

Verhalen worden steeds vaker geheel of gedeeltelijk verteld met behulp van computeranimatie. Hiervoor is heel specifieke expertise noodzakelijk.

Met die expertise leer je met behulp van computertechnieken nieuwe werelden of elementen te creëren, en aan bestaande beelden toe te voegen en/of verhalen te vertellen door middel van 3D-animatie. Je specialiseert je in Interactieve media/Real-time storytelling of Visual effects.

Hierbij maak je intensief gebruik van compositing- en 3D-software. Je raakt vertrouwd met het draaien in een green screen-studio en leert de nieuwste real-time pré-visualisatietools kennen. Met behulp van het Previzion virtueel camerasysteem leer je om live acteurs in een green screen-studio of op locatie te combineren met virtuele sets; dit gebeurt in nauwe samenwerking met de afdeling Production design. Ook leer je de basisprincipes van 3D-karakteranimatie en leer je organisch 3D-modelleren.

De student IMVFX is visueel ingesteld, heeft een passie voor film en de wil om samen te werken. Je hebt een flexibele houding, brede interesse in software en nieuwe technische mogelijkheden en daarnaast oog voor het vertellen van verhalen in beeld en geluid. Je bent in staat eigen werelden te creëren en mee te denken in creatief inhoudelijke processen om deze werelden ten dienste te stellen van het verhaal.

* Bij Interactieve Media/Real-time Storytelling ben je onder andere verantwoordelijk voor het vertellen van een cinematografisch verhaal in interactieve vorm. Je specialiseert je in real-time technieken. Deze technieken, die in de VFX-industrie al worden toegepast voor het interactief prévisualiseren van filmscènes, worden nu ook gebruikt om een interactieve eindproductie voor de gebruiker te maken. Zo lever je niet alleen content voor de VFX-industrie, maar ook verhalende en/of educatieve content voor de game-industrie. Je leert interactieve verhaalconcepten ontwikkelen en bent in staat de gebruiker mee te nemen in een real-time, eventueel transmediale, ervaring.

* Bij Visual Effects ben je onder andere verantwoordelijk voor het maken van 3D-beelden in de computer die vervolgens naadloos worden geïntegreerd in gemaakte live-action locatie-/studio-opname.  Hierbij maak je intensief gebruik van compositing- en 3D-software. Je raakt vertrouwd met het draaien in een green screen-studio en leert de nieuwste real-time pré-visualisatietools kennen. Met behulp van het Previzion virtueel camerasysteem leer je om live acteurs in een green screen-studio of op locatie te combineren met virtuele sets; dit gebeurt in nauwe samenwerking met de afdeling Production design. Tevens leer je de basisprincipes van  3D-karakteranimatie en leer je organisch 3D-modelleren.

Beroepsperspectief
Een deel van de oud-studenten is werkzaam in loondienst en een deel als freelancer of zzp’er. De functies zijn zeer divers: VFX-designer, VFX-supervisor, 3D animator, 3D builder, 3D Houdini, technical director, 3D lighting, 3D rigging, 3D karakter-animator, matte painter, et cetera.

 

Alle praktische informatie vind je onder undefined toelating en aanmelding.

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Film and Television

Interviews

Martin Necas Niessner, Ewoud Heidanus en Menno Dijkstra studeerden af in 2011. Daarna traden ze in dienst bij Double Negative (DNEG), Europa’s grootste visual effects studio in Londen. undefinedLees verder

zij gingen je voor:

David Goubitz (oudstudent IMVFX) genomineerd voor VES Award
"De Filmacademie is de mooiste speeltuin op het gebied van films. undefinedLees meer

Naar websites IMVFX-studenten

Hans van der Steilen (lichting 2012)
Ewoud Heidanus (lichting 2011)
Sander Jansen (lichting 2011)
Danielle Kempen (lichting 2010)
Vincent van der Klaauw (lichting 2010)
Stef Holtz (lichting 2010)
Flip Buttinger (lichting 2009)
David Goubitz (lichting 2009) 

 

De studierichting IMVFX is actief betrokken bij (internationale) samenwerkingsprojecten:
undefinedCinegrid
undefinedWorkshop 4K (Surfnet)

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+