Regie documentaire

Regie documentaire

Als documentaireregisseur wil je een verhaal vertellen. Je hebt een mening over de wereld waarin je leeft. Hoe je dat verhaal vertelt, hangt af van jouw creativiteit, talent, originaliteit en visie. 

Filmen is samenwerken
Filmprojecten zijn altijd projecten die in nauwe samenwerking met verschillende disciplines worden gerealiseerd. Als regisseur heb je als geen ander inzicht in het hele proces, van voorbereiding tot vertoning. Er wordt dus meer van je verwacht dan dramaturgisch inzicht en creativiteit. Je moet lef hebben en eigenzinnig durven zijn, maar ook inspirerend en besluitvaardig. Als regisseur moet je jouw visie onder woorden kunnen brengen, motiveren en verbeelden. Hoe krijg je anderen mee in jouw plannen, in jouw droom en jouw ideeën? Jij draagt straks de artistieke eindverantwoordelijkheid.

Verhalenverteller
Of je nu Regie fictie of Regie documentaire studeert, opgeleid worden aan de Filmacademie betekent dat je wordt opgeleid tot verhalenverteller. We leven wat dat betreft in een interessante tijd. De huidige media bieden een scala aan kansen en uitdagingen. Uiteraard biedt de academie je vaardigheden in traditionele vertelvormen. Maar je zult ook de mogelijkheden in het vernieuwde werkveld optimaal leren benutten.

Als regisseur heb je de artistieke eindverantwoordelijkheid bij het realiseren van filmprojecten en inzicht in het hele filmproces. Want ook een documentaire ontstaat in nauwe samenwerking met productie, camera, sound design en montage. 

Een verhaal over de werkelijkheid.
Aan de Filmacademie word je opgeleid om creatieve documentaires te maken: documentaires waarbij het verhaal zowel in beeld als in geluid wordt verteld en waarbij de persoonlijke visie van de regisseur belangrijk is. Een regisseur maakt in documentaires spannende en soms onverwachte keuzes in beeldvoering, sounddesign en montage om de kijker te verrassen en te verleiden. Een documentaire laat de kijker op een nieuwe manier naar de wereld kijken.

De documentaire heeft de laatste vijftien jaar aan populariteit gewonnen. Niet voor niets is het IDFA uitgegroeid tot het grootste documentairefestival ter wereld. Verschillende documentaires draaien tegenwoordig ook in de bioscoop. Nieuwe deuren gaan open op dit gebied. Storytelling en publieksbereik worden belangrijker. Tegelijkertijd staan budgetten onder druk, je zult je dus moeten bekwamen in nieuwe financieringsmogelijkheden als crowdfunding en sponsoring. Tijdens jouw opleiding aan de Filmacademie zullen zowel de traditionele kanten van het filmvak als de nieuwe mogelijkheden uitgebreid aan bod komen.

Praktijkvoorbeelden

‘Een goed verhaal vertel je samen’ – lees het interview met alumnus Morgan Knibbe. Zijn film Those Who Feel the Fire Burning is een artistieke documentaire over vluchtelingen in Europa.

5 gouden regietips

De afstudeerfilm van Thijs Schreuder leverde hem een Wildcard op van het Filmfonds. Daarmee maakte hij de documentaire When the war Ends, waarmee hij een prijs won voor het beste regiedebuut. Hoe maak je zo’n succesvolle start?

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Arts (BA)

Zij gingen je voor:

  • 2011

  • 2012

  • 2011

  • 2012

 

Locatie

Filmacademie
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
undefinedGoogle maps

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+