Regie fictie

Regie fictie

Welk verhaal wil jij vertellen? Misschien zie je jezelf al zitten in die stoel met je naam erop. Of misschien heb je een rijke fantasie en kan je die kwijt in film. Hoe dan ook, als regisseur wil je een verhaal vertellen. Je hebt een mening over de wereld waarin je leeft. Hoe je dat verhaal vertelt, hangt af van jouw creativiteit, talent, originaliteit en visie. Binnen de richting Regie kun je kiezen voor fictie of documentaire.

Filmen is samenwerken
Filmprojecten zijn altijd projecten die in nauwe samenwerking met verschillende disciplines worden gerealiseerd. Als regisseur moet je als geen ander inzicht hebben in het hele proces, van voorbereiding tot vertoning. Er wordt dus meer van je verwacht dan dramaturgisch inzicht en creativiteit. Je moet lef hebben en eigenzinnig durven zijn, maar ook inspirerend en besluitvaardig. Als regisseur moet je jouw visie onder woorden kunnen brengen, motiveren en verbeelden. Hoe krijg je anderen mee in jouw plannen, in jouw droom en jouw ideeën? Jij draagt straks de artistieke eindverantwoordelijkheid.

Documentaire of fictie
Of je binnen Regie kiest voor de richting documentaire of fictie, opgeleid worden aan de Filmacademie betekent dat je wordt opgeleid tot verhalenverteller. We leven wat dat betreft in een interessante tijd. De huidige media bieden een scala aan kansen en uitdagingen. Uiteraard biedt de academie je vaardigheden in traditionele vertelvormen. Maar je zult ook de mogelijkheden in het vernieuwde werkveld optimaal leren benutten.

Hoewel je al in het eerste jaar kiest, volgen alle richtingen dat jaar grotendeels hetzelfde programma. Het is het jaar waarin een theoretische en praktische basis voor het filmvak wordt gelegd. Gaandeweg specialiseer je je in de richting van jouw keuze.
 
Beide richtingen bieden je uiteenlopende beroepsperspectieven. Sommige afgestudeerden vinden een plek bij een omroepbedrijf, anderen starten als regie-assistent om ervaring op te doen en weer anderen beginnen onmiddellijk aan hun eerste speelfilm.

Praktijkvoorbeelden

Pitchen voor de NPO

Studenten van Lichting 2015 presenteren hun fictiefilmplannen aan de NPO op het Mediapark.

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Arts (BA)

Zij gingen je voor:

  • 2011

  • 2011

  • 2012

  • 2012

 

Locatie

Filmacademie
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
undefinedGoogle maps

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+