Scenario

Scenario

Wie een film maakt, vertelt een verhaal. Een scenarioschrijver giet dat verhaal in een vorm zodat in woord duidelijk wordt wat de kijker straks in beeld gaat zien. Of dat nu een korte film, soap, comedy, serie, animatiefilm, opdrachtfilm, commercial of speelfilm is.

Het spreekt vanzelf dat je van schrijven houdt als je kiest voor deze opleiding. Misschien barst je van de ideeën voor een film, wil je een boek bewerken of vind je het leuk om in opdracht een scenario te schrijven.

Creatief en coöperatief
Om sterke scenario’s te kunnen schrijven moet je een creatieve en inventieve aard hebben. Grote nieuwsgierigheid en een eigen visie op de wereld zijn handige eigenschappen om straks te kunnen overtuigen.

Maar een scenario is meer dan het schrijven van een literaire verhandeling. Filmen is samenwerken. Je hebt rekening te houden met het budget en met de wensen van de opdrachtgever (de omroep of de producent bijvoorbeeld). En dan is er nog de regisseur. Er kan een wereld liggen tussen jouw eerste idee en de definitieve versie van het scenario. Op alle niveaus (plot, structuur, personages, dramatische opbouw, de rol van beeld en geluid), zul je steeds met nieuwe oplossingen moeten  komen. Een portie zelfstandigheid kan geen kwaad, een scenarioschrijver brengt heel wat uurtjes in eenzaamheid door achter de computer.

Tijdens de opleiding worden scenario´s verfilmd. Hierdoor zie je meteen terug wat werkt en wat niet en krijg je meer inzicht in het hele maakproces. Het biedt de gelegenheid om verschillende verhaalvormen en -stijlen uit te proberen en te werken met verschillende regisseurs. Het zelf schrijven en onderzoeken, het lezen en kijken, plus de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en authenticiteit vormen de pijlers voor jouw opleiding tot scenarioschrijver.

Praktijkvoorbeelden

"Het is leuk om prijzen te winnen, maar het is eigenlijk nog mooier als een vreemde zegt dat hij door de film is geraakt." Sammy scoorde in één jaar tijd alle drie de subsidiemogelijkheden van het Deltaplan Talent. Interview met Sammy Reijnaert

Schrijftips van Gouden Kalf-winnaar Barnhoorn

Oud-student Anne Barnhoorn won met haar script voor de speelfilm Aanmodderfakker het Gouden Kalf voor Beste Scenario. Hoe kreeg ze dit voor elkaar? Zes schrijftips van een sterscenarist.

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Arts (BA)

Zij gingen je voor:

  • 2011

  • 2017

  • 2015

  • 2014

 

Locatie

Filmacademie
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
undefinedGoogle maps

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+