Scenario

De scenarist bedenkt een concept voor een verhaal en werkt dit uit tot een scenario, een beschrijving van de scènes die samen een film- of televisieproduct vormen. Langs verhaallijnen beschrijft hij/zij de beelden en geluiden, waaronder de dialogen. Het scenario vormt als het ware de handleiding voor de crew en cast.

Het vak- Een scenarist schept uit het niets een verhaal, een beeldend verhaal, waar leven in geblazen is. Daarvoor zijn nieuwsgierigheid, creativiteit, inventiviteit en een eigen visie op de wereld noodzakelijk. Ook is de balans tussen artistieke eigenzinnigheid en een coöperatieve instelling belangrijk.

Het onderwijs- Het ontwikkelen van je beeldend vermogen, het kunnen vertellen in beeldtaal, is een onderdeel van het vak dat je moet beheersen. Sommigen hebben dit talent van nature, anderen kunnen het leren. Tijdens de opleiding wordt hieraan veel aandacht besteed. Je leert om persoonlijke, authentieke verhalen te schrijven. Het onderwijs bestaat uit een combinatie van lessen, workshops, zelf schrijven, lezen en kijken. Om geloofwaardige verhalen te kunnen bedenken, is er ook aandacht voor bijvoorbeeld karakterbestudering en genreschrijven. Ook biedt het onderwijs de mogelijkheid om mee te draaien op de set en doet de student direct ervaring op door de verfilming van de scripts. Gedurende de opleiding bouw je een eigen portfolio op. Alle praktische informatie vind je onder undefinedtoelating en aanmelding

Filmacademie
Er zijn diverse opleidingen in Nederland die opleiden tot scenarist. De Filmacademie is de enige waar de scenario´s van de aspirant-scenaristen ook verfilmd worden. Daar leer je enorm veel van, omdat je meteen terugziet wat werkt en wat niet en meer inzicht krijgt in het hele proces van film maken. Bovendien biedt het je de gelegenheid om verschillende verhaalvormen en -stijlen uit te proberen en te werken met verschillende regisseurs.

Beroepsperspectief
Er zijn diverse mogelijkheden om binnen één of enkele jaren na het afstuderen al een korte film, single play of lowbudget speelfilm te maken, dankzij meerjarige projecten als 'NPS Kort!', 'One Night Stand' en 'De Oversteek'. Ook maken scenaristen op dit moment vlot de overstap naar het meeschrijven aan (langlopende) series en sitcoms bij zowel de reguliere als de commerciële omroepen. Anderen kiezen voor het meer autonome werk en trekken er na hun afstuderen een aantal jaren voor uit om hun ideeën te ontwikkelen en te werken aan lange speelfilms die getuigen van hun visie en eigenzinnigheid.

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten

Studieduur
4 jaar voltijd

Voertaal
Nederlands

CROHO-code
34733 (B Film en Televisie)

Graad
Bachelor of Film and Television

scenario clinics

De afstudeerrichting Scenario organiseert regelmatig clinics (workshops) over scenario schrijven. Op dit moment staan er geen clinics meer gepland. Zodra er nieuwe data zijn, worden die bekend gemaakt via Facebook. 

Daarna kun je je opgeven door een mailtje te sturen naar hans.heesen@ahk.nl. 

Let op: het aantal plaatsen is beperkt. 

Zij gingen je voor

“Voor mijn 32ste wil ik een Gouden Kalf winnen” - Anne Barnhoorn over haar ambities in het schrijversvak - undefinedlees verder

Je eigen stem vinden als scenarist is het belangrijkste - Rogier de Blok undefinedlees verder

"Een aantal maanden geleden ontving ik een telefoontje van ICM, één van de grootste agencies ter wereld op het gebied van literatuur en entertainment." - Constant van Hoeven undefinedlees verder

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+