Nieuws en agenda

Eerstejaarsstudente Linsey Knibbeler maakt kans op Jong Talent Portretprijs

Linsey over haar werk: "Vorig jaar werkte ik als vrijwilliger in Myanmar, voormalig Birma, Zuid-Oost Azië en fotografeerde ik onder andere Okhandi. In het Thabarwa Center gaf ik les Engels en zij was een van mijn leerlingen. Tijdens de wekelijkse bedelroute zag ik haar ondeugende, indringende en duizelingwekkende blik."
 
“Okhandi is een achtjarig meisje en een van de jongste boeddhistische nonnen van het Thabarwa Center. Haar blik raakte mij en tijdens de bedelroute die ze wekelijks maakt, fotografeerde ik haar. Later gebruikte ik de foto voor een portret in Oost Indische inkt dat ik maakte voor de academie. Na een schetsje had ik eigenlijk meteen de goede energie en aan het eind van de dag stond het portret. Toen ik hoorde van de Nationale Portretprijs heb ik dit portret ingestuurd. Ik teken al gezichten vanaf m’n tiende maar ik werk ook heel graag ruimtelijk."

Thabarwa Center is een dorp van ca. 3000 inwoners dat je het kunt omschrijven als een weeshuis en een meditatiecentrum. Er wonen wezen, zieken, pasgeborenen, mensen die gaan overlijden , monniken, nonnen en families die een nieuw bestaan willen opbouwen. De plek wordt volledig gerund door donaties uit de omgeving, voornamelijk uit Yangon, de hoofdstad van Myanmar.

Berusting
Naast Knibbeler is ook alumna Linda Rusconi geselecteerd voor de Nederlandse Portretprijs, met het portret van haar vader getiteld Berusting. Beeldmaker Rusconi studeerde in 2008 af aan de Academie. "Dit portret van mijn vader schilderde ik nadat hij voor de tweede keer gedwongen was opgenomen wegens zijn psychose", aldus Rusconi. "Hij was het niet eens met de situatie, maar accepteerde deze wel. Ik zag een berusting in zijn houding die mij ontroerde en die ik graag wilde vastleggen. Voor mij laat het de tragiek zien van iemand met mentale problemen. Het gevecht met jezelf en met de omgeving. Mijn vader maakte moeilijk contact met anderen. Door hem te schilderen kon ik op mijn manier dicht bij hem zijn."
 
Tentoonstelling Nederlandse Portretprijs in Paleis Soestdijk
De Nederlands Portretprijs zet de Nederlandse portretkunst in de schijnwerpers. Dat doet de stichting door het uitreiken van een geldprijs en het organiseren van exposities en andere evenementen. De 50 –uit ruim 800- geselecteerde werken worden tentoongesteld in de portrettengalerij van Paleis Soestdijk van 21 april tot 15 juli 2017. Norbert Middelkoop (conservator Amsterdam Museum) is curator van de tentoonstelling en jurylid; voorzitter van de jury is Rudi Ekkart, overige leden zijn Lita Cabellut, Eric Claus, Sam Drukker, Jan Six jr. en Jan Teeuwisse. Op 14 juni a.s. worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Het portet van Okhandi van Linsey is genomineerd voor de Jong Talentpijs: “Echt heel erg tof dat het portret van Okahndi genomineerd is. De tentoonstelling in Paleis Soestdijk is natuurlijk ook een enorme erkenning!” 

zie ook
Website Nederlandse Portretprijs

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+