Bachelor Cultureel erfgoed

Als erfgoedprofessional maak je het verschil tussen een overblijfsel en een inspiratiebron, een kunstobject en een verhaal, een traditie en een beleving. Door het verleden te begrijpen, kun je het opnieuw vormgeven, passend bij de hedendaagse maatschappelijke behoeften.

Unieke opleiding

In Nederland en zelfs in Europa is dit de enige hbo-opleiding Cultureel erfgoed. Begeleid door docenten uit het werkveld leer je de geschiedenis en de waarde kennen van (kunst)objecten, archeologische vondsten, planten- en dierencollecties, boeken, archieven en (digitale) databanken, monumenten en landschappen, maar ook van tradities, rituelen en volksgebruiken.

Praktijkgericht

De Reinwardt Academie leidt je op tot een allrounder met daarbij het accent op 3 kernfuncties die je in het brede erfgoedveld kunt inzetten: communicatie, collectie- en informatie, organisatie. De Nederlandstalige bachelor duurt 4 jaar en is praktijkgericht. In de (realistische) projecten, vakken en stages wordt aandacht besteed aan alle erfgoedterreinen: roerend, onroerend en immaterieel erfgoed. In het studieprogramma;is veel plaats ingeruimd voor excursies naar erfgoedinstellingen in Nederland en België en studiereizen naar Berlijn, Parijs en Londen. Wanneer je bent afgestudeerd, beschik je over gedegen theoretische kennis, de juiste vaardigheden en attitude. Reflectie en aandacht voor ethische dilemma’s zijn essentiële eigenschappen van dit werk.

Samenwerken met professionals

Doordat deze bachelor zo uniek is en de Reinwardt Academie actief onderdeel uitmaakt van het erfgoedveld, is er veel belangstelling vanuit zowel binnen- als buitenland. Onze studenten hebben dan ook uitgebreide mogelijkheden wat betreft stages, excursies en afstudeerprojecten en werken regelmatig samen met conservatoren, restaurateurs en onderzoekers, maar ook met bijvoorbeeld pr- en marketingadviseurs en tentoonstellingontwerpers.

Opleidingsgegevens

Studielast
240 studiepunten
Studieduur
4 jaar voltijd
Voertaal
Nederlands
CROHO-code
34735 (B Cultureel erfgoed)
Graad
Bachelor of Arts (BA)

Brochure

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+