Lectoraat

Lectoraat Cultureel erfgoed

Het lectoraat Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie, dat sinds 2011 onder leiding van Hester Dibbits en Riemer Knoop staat, heeft als domein de theorievorming en onderwijsontwikkeling ten aanzien van materieel en immaterieel cultureel erfgoed. De Reinwardt Academie heeft gekozen voor een duo-aanstelling om zich verder te ontwikkelen tot een toonaangevend (inter)nationaal kenniscentrum op het gebied van erfgoed, waarin onderwijs, onderzoek en cultureel ondernemerschap samenkomen en elkaar versterken.

Het lectoraat draagt bij aan de versterking van de maatschappelijke positie van erfgoedinstellingen en de verdere curriculumontwikkeling van het erfgoedonderwijs in zowel de bachelor- als de masterfase. Eerder was Peter van Mensch lector aan de Reinwardt Academie.

Het lectoraat Cultureel erfgoed is een van de acht lectoraten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Een belangrijke doelstelling van alle lectoraten is om studenten en medewerkers, maar ook collega's in het werkveld uitdagende en innovatieve mogelijkheden te bieden tot kennisontwikkeling en samenwerking. Belangrijke pijlers voor het lectoraat Cultureel erfgoed zijn in ieder geval de masteropleiding, de debatreeks Erfgoedarena en structurele contacten met externe partners.

Reinwardt Memorial Lecture
Sinds 2008 vindt jaarlijks een Reinwardt Memorial Lecture plaats en herdenkt de academie de geboortedag van haar naamgever Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854). Reinwardt kreeg vroeg eredoctoraten in de filosofie en geneeskunde, werd later hoogleraar natuurlijke historie in Leiden en directeur van verschillende botanische tuinen. Tijdens zijn verblijf in voormalig Nederlands-Indië bracht hij omvangrijke verzamelingen bij elkaar die uiteindelijk hun weg vonden naar vele Nederlandse musea. De eerdere edities van de Reinwardt Memorial Lecture werden verzorgd door Ad de Jong, Lynne Teather, Rob van der Laarse, Laurajane Smith, Michael Shanks, Birgit Donker, Kavita Singh en Marcos Buser. Er zijn gedrukte publicaties beschikbaar (indien op voorraad) van de meeste lezingen.

De lezing De witte kubus als ‘lieux de mémoire’: moderne kunst musea en de toekomst van de geschiedenis op 17 maart 2016 is gegeven door Margriet Schavemaker, Conservator Hoofd Onderzoek en Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam. Meer informatie.

Hester Dibbits en Riemer Knoop

Publicaties

Bekijk de publicaties.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+