Score Collective - Sixteen Dances

vrijdag 21 januari 2022, 20:15 - 22:00 uur

» Livestream via consam.nl/live

- - - - - - - - - - - 

Sixteen Dances
Score Collective Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard, dirigent; m.m.v. dansers van de Academie voor Theater en Dans

Score Collective, het ensemble voor nieuwe muziek van het Conservatorium van Amsterdam, presenteert John Cage’s Sixteen Dances, een van de baanbrekende werken voor dans uit de 20e eeuw. Dit werk – geschreven voor choreograaf Merce Cunningham – is helemaal opgebouwd uit ritmische structuren. De verschillende delen belichamen de negen emoties uit de klassieke Indiase esthetiek. Zowel Cage als Cunningham werkten in Sixteen Dances voor het eerst met toevalprincipes en het stuk betekende voor beiden een doorbraak in hun oeuvre.

Project
Sixteen Dances wordt gecombineerd met een nieuw werk van Elizabete Rudzinska, studente aan het Conservatorium van Amsterdam. In haar compositie met theatrale elementen figureren de slagwerkers niet alleen als musici, maar ook als minimalistische dansers. Rudzinska over haar werk: "The Creed gaat over het oneindig cirkelen van een statement, als een dans in de eigen geest, gevangen tussen geloof en de beperking van het menselijk begrip."

Programma
Elizabete Rudzinska (2021) - The Creed (wereldpremière)
John Cage - Sixteen Dances (1950)

Delen