Kunst, Activisme en Internationale Samenwerking

zondag 11 december 2022, 11:00 - 13:00 uur
Adyen Rokin 49
Rokin 49
1012KS Amsterdam

In de lezingenreeks 'Ondernemerschap' van de master DAS Creative Producing in samenwerking met Adyen presenteert het Prins Claus Fonds samen met master DAS Creative Producing een lezing over Kunst, Activisme en Internationale Samenwerking. 

Wil je er bij zijn? Stuur een mail naar dascreativeproducing@ahk.nl

In deze decemberlezing zal 2021 Prince Claus Seed Awardee Sunday Ozegbe Obiajulu 'Valu' vertellen over zijn werk als choreograaf, danser en activist. Daarnaast is er een gesprek met 2021 Seed Awardee Mamy Victory & Defa (die samen het duo Def Maa Maa Def vormen), Ella John, Josephine Zwaan, Marassa en Crystal Chanay, die eerder dit jaar deelnamen aan een door OSCAM georganiseerd 'writers camp'.

Als je meer wilt horen, kom dan zeker naar Right About Now Festival in de Brakke Grond op vrijdag 16 december, waar de artiesten zullen optreden!

De moderatie zal gebeuren door Dionne Verwey in het Engels.

Sprekers

Sunday Obiajulu Ozegbe – alias VALU - is een danser, activist en creative uit Nigeria, opgeleid door het QDANCE CENTER, Lagos. Hij is oprichter en artistiek leider van Ennovate Dance House, een collectief van dansers en bewegingskunstenaars gevestigd in Lagos, dat zich bezighoudt met maatschappelijke vraagstukken. Sunday is ook co-curator van het Footprints of David Arts Festival in Nigeria. In 2017 werd Sunday geselecteerd voor een training in artistiek activisme aan het Center for Artistic Activism, New York. Door zijn werk richt hij zich op het samensmelten van performance met gemeenschapsontwikkeling, waarbij hij de stijl van dansactivisme naar voren brengt.

THEMA'S Milieu/Klimaatcrisis - Vrije meningsuiting/civiele samenleving

DISCIPLINES Dans - Media/Journalistiek - Performance - Videokunst

LAND Niger

 

Faye Ndeye Penda - alias Mamy Victory- is een artiest en rapper uit Senegal. Ze heeft met verschillende artiesten samengewerkt en heeft de prijs "Best Female Artist" gewonnen bij de Galsen Hip Hop Awards voor haar EP "Feem". In de door mannen gedomineerde rapindustrie richt Mamy Victory zich op gendergelijkheid en vrouwelijk leiderschap om meisjes en vrouwen in Senegal en daarbuiten te inspireren.

THEMA'S Gendergelijkheid - Vrije meningsuiting/civiele samenleving

DISCIPLINES Artistiek Onderzoek – Dans – Design – Mode – Film - Media/Journalistiek - Muziek - Performance

LAND Senegal

 

Het Prins Claus Fonds is op 6 september 1996 opgericht als eerbetoon aan ZKH Prins Claus' toewijding aan cultuur en zijn geloof in haar rol in de ontwikkeling van alle samenlevingen. Hun missie is het ondersteunen, eren en verbinden van kunstenaars en culturele beoefenaars in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Oost-Europa, vooral waar culturele expressie onder druk staat. Hun visie is die van een wereld waarin culturele expressie vrij en gewaardeerd is.

In 2022 starten Adyen en de Academie voor Theater en Dans een bijzondere samenwerking om ruimte te bieden voor inspiratie, reflectie en daadkracht in het hart van de stad Amsterdam. Het bedrijf Adyen is opgericht in 2006, in het centrum van Amsterdam, door een groep Nederlandse ondernemers. Adyen is een betaalplatform dat voor toonaangevende bedrijven over de hele wereld betalingen verwerkt. Momenteel heeft de organisatie meer dan 2000 medewerkers en 27 kantoren over de hele wereld. In 2021 opende Adyen extra kantoorruimte aan het Rokin, in hetzelfde stadscentrum waar de reis van het bedrijf begon. Om zich te verbinden met, en terug te geven aan, de stad Amsterdam, stelt het bedrijf zijn kantoren open voor Amsterdammers in samenwerking met de Academie voor Theater en Dans. Binnen haar onderwijs verkent de academie de manieren waarop kunst kan bijdragen aan het vormgeven van de wereld, vanuit de vaste overtuiging dat kunst mensen en de wereld in beweging kan zetten.

Delen