Keynote Lezing DAS Creative Producing - Kunst en Samenleving

zondag 16 april 2023, 11:00 - 13:00 uur
Adyen Rokin 49
Rokin 49
1012KS Amsterdam

Actuele thema's, kunst en ondernemerschap. 

Maandelijkse zondagochtend lezingen georganiseerd door de masteropleiding DAS Creative Producing in samenwerking met Adyen en O2Lab

Onze lezingen vinden plaats op zondagochtend, om 11.00 uur, Adyen, Rokin 49, Amsterdam Entree gratis. Meld je aan via het aanmeldforumlier of mail naar dascreativeproducing@ahk.nl

Download de informatie over de lezing als PDF

De lezing van 16 april zal gedeeltelijk Engels (Bogomir) en Nederlands (Cinekid/Rietwijker en de Q&A) zijn. 

Op zondagochtend 16 april gaan we in gesprek met organisaties die werken in- en met de gemeenschap van Amsterdam Noord. We spreken met Bogomir Doringer van het NXT Museum in Amsterdam Noord, Hidde de Vries en Richard Soesanna van Cinekid en Fallery Monk van Verdedig Noord / de Rietwijker.  

In deze lezing zullen we ons richten op kunst en gemeenschap. Deze drie organisaties hebben elk hun eigen ontstaansgeschiedenis en bevinden zich sinds kort of al voor langere tijd in Amsterdam Noord. We horen meer over hun werk en onderzoeken welke connectie er is tussen de organisaties en de gemeenschap en hoe zij elkaar beïnvloeden. 

 

NXT Museum 

Nxt Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Ze exposeren kunstwerken die gebruik maken van moderne technologieën van het heden en van de toekomst. Omdat kunst de tijdsgeest weerspiegelt, geloven zij dat de meest innovatieve kunst ons de mogelijkheid geeft om op de impact van technologische ontwikkelingen te reflecteren. Een moment van bezinning in een realiteit die alsmaar sneller doorontwikkelt. 

Curator en hoofd van educatie en onderzoek van het NXT Museum is Bogomir Doringer (Servië/Nederland). Bogomir is een artist-researcher en curator. Hij is gespecialiseerd in  socio-politiek van collectieve bewegingen in nacht cultuur en clubbing – als lens waardoor het sociale fenomeen te observeren dat zich manifesteerd in mensen en hun lichamen.  

 

Cinekid 

Sinds 2021 is Cinekid verhuisd van het Westergasfabriekterrein naar het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Ze zijn één van de nieuwkomers in de buurt op een plek aan de start van een grote ontwikkeling. 

Cinekid wil verwonderen, vermaken, verbinden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en weldenkende wereldburgers. Cinekid presenteert, produceert, leert en communiceert met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen aanspreekt. Ze zijn ook hét platform gericht op (internationale) kinderfilmproducties. Met Hidde de Vries en Richard Soesanna gaan we in gesprek over hoe ze dat specifiek in Noord doen. 

 

De Rietwijker / Verdedig Noord 

Verdedig Noord heeft vanaf 1 januari 2022 de coördinerende rol in voormalig wijkcentrum en theater de Rietwijker. Het ontwikkelt een breed palet aan activiteiten die voortkomen uit de wensen van de buurtbewoners en matchen met de kennis en expertise van de mensen binnen Verdedig Noord. Er is een gevarieerd aanbod van kunstzinnige, culturele, ontspannende, informatieve en educatieve activiteiten. Hierdoor is de buurt breed vertegenwoordigd en kunnen bewoners elkaar goed leren kennen. De Rietwijker wil een plek zijn waarin bewoners ook een gevoel van co-eigenaarschap hebben, waar hun stem waarde heeft en gehoord wordt.  

Fallery Monk van Verdedig Noord / de Rietwijker zal ons meenemen in hoe deze rol van Verdedig Noord/de Rietwijker wordt vormgegeven. 

 

Aansluitend aan deze lezing kunnen geïnteresseerden in de masteropleiding DAS Creative Producing in gesprek met studenten en docenten. Meer informatie over de opleidingen en aanmelden voor de selecties vind je op onze website

Deadline aanmeldingen masteropleiding: 19 april 2023. 

Blijf op de hoogte: 

Instagram/Facebook/Linkedin 

 

Over de samenwerking tussen Adyen en de Academie voor Theater en Dans 

In 2022 starten Adyen en de Academie voor Theater en Dans een bijzondere samenwerking om ruimte te bieden voor inspiratie, reflectie en daadkracht in het hart van de stad Amsterdam. 

Het bedrijf Adyen is opgericht in 2006, in het centrum van Amsterdam, door een groep Nederlandse ondernemers. Adyen is een betaalplatform dat voor toonaangevende bedrijven over de hele wereld betalingen verwerkt. Momenteel heeft de organisatie meer dan 2000 medewerkers en 27 kantoren over de hele wereld. In 2021 opende Adyen extra kantoorruimte aan het Rokin, in hetzelfde stadscentrum waar de reis van het bedrijf begon. Om zich te verbinden met, en terug te geven aan, de stad Amsterdam, stelt het bedrijf zijn kantoren open voor Amsterdammers in samenwerking met de Academie voor Theater en Dans. Binnen haar onderwijs verkent de academie de manieren waarop kunst kan bijdragen aan het vormgeven van de wereld, vanuit de vaste overtuiging dat kunst mensen en de wereld in beweging kan zetten. 

 

Delen