Arts Advocacy: theatermaker Joshua Timisela

donderdag 06 april 2023, 19:00 - 20:30 uur

Theatermaker Joshua Timisela zal op donderdagavond 6 april van 19:00-20:30 uur worden geïnterviewd door Özcan Akyol in de interviewreeks Arts Advocacy en jij kunt dat zien! Geef je hier op als je er vanaf 18:45 uur zelf bij wilt zijn in de AHK Culture Club, klik hier als je het vanaf 19:00 uur online wilt meemaken.

Joshua vormde met zijn broer de Timisela Brothers. Als makers speelden de broers drie achtereenvolgende seizoenen (van 2014 – 2018) in de grote zalen van de landelijke theaters. Ruim 50.000 mensen bezochten de voorstellingen. Ze hebben verschillende producties gemaakt zoals Enkeltje Toekomst (meer info hier), Het geheim van The Brothers Timisela en Hotperdomme Nou!.

De Nederlands-Molukse broers zagen in de media, in films en het theater niet hun ‘eigen verhalen’ terug, over het laveren tussen verschillende culturen. Dus besloten ze het heft in eigen hand te nemen en hun verhalen voor een eigen publiek te vertellen, zonder subsidie. Overal waren de zalen gevuld met publiek dat niet tot nauwelijks de schouwburgen bezoekt. Voor dit ‘nieuwe’ publiek is multiculturaliteit geen mislukt of aan te passen idee, maar dagelijkse realiteit. Voor de Timisela’s is diversiteit vanzelfsprekend en dat dragen zij dan ook uit in hun voorstellingen. Door hun eigenzinnige manier van theater maken lukt het hun een nieuw publiek aan zich te binden.

Inmiddels heeft Joshua ook 2 solovoorstellingen op zijn naam staan; Mijn oom uit Ambon (klik hier voor de promo) en Sorry Tante Corrie.

Delen