Discussieavond met Chris van Goethem | Hoe bewaar je je artistieke erfenis?

vrijdag 18 oktober 2024, 19:00 - 22:00 uur
AHK Culture Club
Kattenburgerstraat 5
1018 JA Amsterdam

Heb je al eens naar het werk van een lichtontwerper gezocht online? Over het algemeen is er weinig te vinden waar je als professional mee aan de slag kan. Een bio, wat basisgegevens, een paar foto’s, een kritiek, een vermelding in de rand van een voorstelling in een theaterhuis of in het beste geval de website van de ontwerper zelf. Hoofdzakelijk vluchtige informatie waarvan je weet dat die snel weer verdwijnt. En als je wat dieper wil graven en het oeuvre verkennen ben je snel uitgezocht. In archieven, musea en collecties wordt een beperkt aantal werken van ontwerpers bewaard en ze zijn weinig toegankelijk. De terminologie in het archief is niet aangepast om het werk van de ontwerpers te documenteren en te ontsluiten.

Chris is in België al langer bezig met dit onderwerp. Hij was een van de initiatiefnemers van het Europese Canonproject. Dat gaf de afgelopen jaren een aanzet tot het inventariseren en bewaren van het podiumtechnisch erfgoed en bouwde een database op maat van de sector. In een volgende fase willen ze ook ontwerp inventariseren. Daarbij rijzen heel wat vragen:

Wat vinden ontwerpers belangrijk om te bewaren?
Het oeuvre? Het proces? De gebruikte techniek? En in welke vorm bewaren we dat dan? En hoe doen we dat nu?

En waarom bewaren we een ontwerp?
Als werkarchief, om een voorstelling opnieuw op te zetten? Als herinnering? Uit toekomstig historisch oogpunt? Als inspiratie voor nieuw werk? Als carrière-portfolio om te presenteren?

En hoe doen we dat dan technisch?
In een wereld waar steeds meer digitale informatie niet meer op papier te vatten is, en waar de houdbaarheid van digitale files beperkt is? En wat met auteursrecht?

Aanmelden via: info@lichtontwerpen.nl

Delen