GenZ voice recitals biedt een frisse kijk op klassieke muziek door de lens van de jongere generatie, GenZ. Deze serie van acht recitals nodigt het publiek uit voor een muzikale wereldreis, waarbij elk optreden een uniek lied of aria uit het land van herkomst van de uitvoerende zanger centraal stelt. Gehost in Splendor Amsterdam, een broedplaats voor onafhankelijke muzikanten, vinden de optredens plaats op vier zondagen in de eerste maanden van 2025. De deelnemende studenten van het Conservatorium van Amsterdam, variërend van bachelor tot master niveau, brengen met hun duopartners een diversiteit aan cultuur en flair naar het podium. De landen van herkomst van deze getalenteerde zangers omvatten onder andere Finland, Portugal, Nederland, Indonesië, Oekraïne, Frankrijk en Taiwan, waardoor elk recital een unieke culturele ervaring biedt. De uitvoeringen worden in het Engels en/of Nederlands toegelicht, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek.
Op 9 februari vindt de tweede editie van GenZ voice recitals plaats: dubbelrecital Voces Mundi en A Tale of a Runaway Princess and the World left Behind.
Voces Mundi
Voor veel componisten is volksmuziek een grote bron van inspiratie. Het is vaak een belangrijk deel van de taal en cultuur waarmee ze zijn opgegroeid, maar soms vinden ze hun inspiratie over de grens. Benjamin Britten arrangeerde Engelse volksliederen, maar componeerde ook Songs from the Chinese voor tenor en gitaar. Maurice Ravel verzon prachtige begeleidingen bij Franse vertalingen van Griekse volksliedjes. En in de Bachianas brasileiras van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos komt de Braziliaanse volksmuziek samen met de muzikale taal van Johann Sebastian Bach. Duo Gardenia, bestaande uit tenor Oscar Sajous en gitariste Joana Faria, zit dit bijzondere programma als gegoten.
A Tale of a Runaway Princess and the World left Behind
Waar denk je aan bij de term “Oost-Europese muziek”? Een mix van volksmotieven, vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden, omdat velen moeite hebben om de unieke smaken van Slavische talen en tradities te herkennen. Toch volgen de wortels van elke cultuur hun eigen pad. Voor sopraan Angelina Posoven en pianist Matvey Glukhovskiy, beiden Slavisch, resoneert de schoonheid van verschillende tonen en intonaties, en ze verlangen ernaar dit met anderen te delen. In dit programma onderzoeken ze hoe Dvořák, Szymanowski, Skoryk en Kosenko volksliederen uit Tsjechië, Polen en Oekraïne verweven in hun klassieke composities. Ze onthullen hoe de speciale melodieën van hun talen de muziek vormgeven, en nodigen ons uit om aandachtig te luisteren en de diepte ervan te waarderen.
Hier vind je meer informatie over het programma en kun je een ticket kopen.