GenZ voice recitals biedt een frisse kijk op klassieke muziek door de lens van de jongere generatie, GenZ. Deze serie van acht recitals nodigt het publiek uit voor een muzikale wereldreis, waarbij elk optreden een uniek lied of aria uit het land van herkomst van de uitvoerende zanger centraal stelt. Gehost in Splendor Amsterdam, een broedplaats voor onafhankelijke muzikanten, vinden de optredens plaats op vier zondagen in de eerste maanden van 2025. De deelnemende studenten van het Conservatorium van Amsterdam, variërend van bachelor tot master niveau, brengen met hun duopartners een diversiteit aan cultuur en flair naar het podium. De landen van herkomst van deze getalenteerde zangers omvatten onder andere Finland, Portugal, Nederland, Indonesië, Oekraïne, Frankrijk en Taiwan, waardoor elk recital een unieke culturele ervaring biedt. De uitvoeringen worden in het Engels en/of Nederlands toegelicht, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek.
Op 13 april vindt de vierde editie van GenZ voice recitals plaats: dubbelrecital Reimagining Water en Tussen hoop en vergankelijkheid.
Reimagining Water
Sopraan Wei-Wei Li en pianist Isaac Lam presenteren een programma waarin het element water de verbindende factor is. Voor Wei-Wei is water fascinerend genoeg een ankerpunt in haar veelkantige leven. Het verbindt haar heden met haar verleden, haar ‘hier’ met haar ‘daar’. “Ik ben geboren in Taiwan en ben op een (zelf)ontdekkingsreis sinds ik als tiener mijn geboorteplaats verliet. Ik leefde vier jaar in Singapore, en nu alweer vier jaar in Amsterdam. Als klassiek zanger betrap ik mezelf er soms op dat ik personages belichaam die ver van mijn eigen identiteit staan, zelfs zodanig dat ik soms uit het oog verlies wie ik ben. Wanneer ik echter naar het glinsterende water kijk, lijken de dansende lichten me terug te brengen naar de zeeën, meren en rivieren van mijn verleden. In die momenten verbind ik geleidelijk de afzonderlijke versies van mezelf uit verschillende tijdzones opnieuw. Ik word eraan herinnerd dat ik nog steeds ‘ik’ ben, dat de tijd blijft stromen en dat mijn ontdekkingsreis nog lang niet voorbij is.”
Reimagining Water weerspiegelt deze verbinding door het thema water, dat dient als een metafoor voor de vloeibaarheid van identiteit en het gevoel van thuis in verschillende culturen. "Water, in zijn verschillende vormen - of het nu in rivieren, zeeën of meren is - blijft in zijn diepste wezen hetzelfde. Het stroomt en transformeert, maar zijn essentie verandert niet.”
Tussen hoop en vergankelijkheid
In ons leven krijgen we allemaal te maken met rouw: rouw om een geliefde, een familielid of vriend, maar ook kleinere vormen van rouw zoals een oude versie van jezelf achter je laten, rouwen om een toekomst die niet meer mogelijk is of rouwen om de voorbijgaande zomer. Dit thema, de vergankelijkheid van de dingen, vormt de rode draad in dit recital. Sopraan Sara Corbey en pianist Matthijs Jongen onderzoeken verschillende vormen van vergankelijkheid en wat daar tegenover staat: de hoop. Hoop op verlossing van de rouw, op een betere wereld of vrijheid. Daarin staat de liederencyclus Love Songs centraal, van de Nederlandse componist Bertha Frensel Wegener Koopman op gedichten van de Indiase Rabindranath Tagore. Het thema wordt verder nog verklankt door componisten Clara Schumann, Lili Boulanger en Kurt Weill, die elk op hun eigen manier uiting hebben proberen te geven aan deze universele emoties.
Hier vind je meer informatie over het programma en kun je een ticket kopen.