De kunst van het ontwerpen 2024

Educatieve ontwerpprijs voor derde- en vierdejaars bachelorstudenten en tweedejaars studenten van de verkorte docentenopleiding kunstvakken.

Op 27 september 2024 wordt voor de zesde keer De kunst van het ontwerpen uitgereikt: een ontwerpprijs voor het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp door aankomende kunsteducatoren en kunstdocenten, georganiseerd door de AHK. 

De hedendaagse educatieve praktijk vraagt om kunsteducatoren/kunstdocenten die vanuit een persoonlijke visie onderwijs (mede) kunnen ontwikkelen en vormgeven. Dat geldt zeker voor het onderwijs in de kunsten, een dynamisch vakgebied met steeds nieuwe artistieke uitingen, wispelturige makers en veranderlijke opvattingen. Om de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerper zichtbaar te maken organiseert het Landelijk Overleg Kunstvakdocentenopleidingen (KVDO) deze educatieve ontwerpprijs. 

Na een voorselectie presenteren de beste kunsteducatieve ontwerpers op 27 september 2024 in Amsterdam hun ontwerp live voor publiek, Tijdens dit live-event reikt de juryvoorzitter de juryprijs uit aan het beste bachelorproject. Daarnaast bepaalt het publiek wie de publieksprijs wint in beide categorieën.

Je kunt meedoen aan de wedstrijd:

  • Wanneer je derde- of vierdejaars student bent aan een bachelor docentenopleiding of tweedejaars van de verkorte opleiding docent in de kunsten (dans, muziek, theater of beeldende kunst en vormgeving)
  • Wanneer je je kunsteducatieve ontwerp hebt ontworpen tijdens het studiejaar 2023-2024. 

De deadline voor aanmelding is 5 juli 2024.

Stuur je kunsteducatieve ontwerp in 

 

Guts&Glory Challenge

Naast de prijzen van De Kunst van het Ontwerpen wordt dit jaar voor het eerst de prijs van de Guts&Glory challenge uitgereikt aan kunsteducatie studenten met een verassend, innovatief, scherp, gewaagd, uitdagend en veelbelovend plan voor een binnen- of buitenschools kunsteducatief project. Deze prijs is speciaal voor een veelbelovend ontwerp dat nog niet volledig is uitgewerkt om te stimuleren en te helpen met het verder ontwikkelen van het ontwerpplan. 

Speciale aandacht krijgen die plannen die:

  • Gericht zijn op een bijzondere combinatie van doelgroepen en/of
  • Voortkomen uit de samenwerking van de kunstvakleerkracht en de groepsleerkracht of docent en/of
  • Vakgebieden verbinden.

De prijs wordt mogelijk wordt gemaakt uit de opbrengsten van het boek No Guts & No Glory, kunst in het hart van het onderwijs geschreven door Fred Wartna, Dorien Folkers en Arno van Riet en verschenen in juni 2022. 

Aanmeldingen voor de challenge hoeven (nog) niet aan alle criteria van het Reglement van De Kunst van het Ontwerpen te voldoen. Wel moet er de potentie zijn om in de toekomst aan de criteria te kunnen voldoen. Het is mogelijk om een ontwerpplan aan te melden voor zowel De Kunst van het Ontwerpen als de Guts&Glory Challenge. Aanmelding voor de Guts&Glory via de aanmeldlink hierboven.

Informatie Guts&Glory challenge

 

Jury en jurering

De jury van De kunst van het ontwerpen en De Guts&Glory Challenge bestaat uit experts uit het veld van kunst en educatie met als voorzitter de directeur van het LKCA. De jury beoordeelt de ingezonden kunsteducatieve ontwerpen op onder meer relevantie, actualiteit en geschiktheid voor de praktijk.

Reglement De kunst van het ontwerpen 2024 

Delen