Bouwkunststudenten ontwerpen meubilair Vondelpark in ontwerpwedstrijd

Gepubliceerd op

De studenten Martijn Al en Jose Vorstermans van de Academie van Bouwkunst zijn in de race om nieuw meubilair voor het Vondelpark te ontwerpen. In het kader van de renovatie van het park wil het stadsdeel Oud-Zuid volgend jaar alle bankjes, verlichting, informatieborden en ander meubilair vervangen. Daarom werd een prijsvraag uitgeschreven.

De derdejaarsstudenten Martijn Al en Jose Vorstermans van de Academie van Bouwkunst  zijn in de race om nieuw meubilair voor het Vondelpark te ontwerpen. Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid is van plan in het kader van de renovatie van het Vondelpark alle banken, hekken, toegangspoorten, waterhappertjes, informatieborden, afvalbakken en verlichting te vervangen in 2009. Het nieuwe meubilair moet in tegenstelling tot het huidige in een stijl ontworpen zijn. Daarom schreef het stadsdeel in samenwerking met de stichting Hart voor het Vondelpark een prijsvraag uit.

Uit 80 inzendingen zijn Martijn Al en Jose Vorstermans met hun ontwerp LL777 een van de vijf overgebleven bureaus die in de race zijn om de nieuwe stijl van het Vondelpark te ontwerpen. Volgens de ontwerpers is hun inzending niet modieus of spectaculair maar bestaat (het) uit een serie subtiele tijdloze objecten.

De jury, bestaande uit A. Asselbergs (Rijksadviseur Cultureel Erfgoed), J. Coenen (architect Jo Coenen & Co Architecten), J. den Hollander (architect / filmmaker), M. van Gessel (landschapsarchitect en supervisor Vondelpark)en L. van der Pol (rijksbouwmeester / architect Dokarchitecten), oordeelde over de LL777: "Deze inzending is zeer minimalistisch van karakter, want zeer terughoudend, heel zakelijk en gebaseerd op een buitengewoon krachtig concept. Hier is sprake van een sterk idioom. Het schetsontwerp oogt bijzonder professioneel. De ontwerper heeft oog voor de toekomst en verwijst in mooie, lange lijnen naar de cultuurhistorie van het park."

De winnaar wordt in januari 2009 bekendgemaakt. De genomineerde ontwerpen en andere inzendingen worden van 30 januari tot 28 februari 2009 tentoongesteld bij architectuurcentrum ARCAM.

Delen