Studenten Landschapsarchitectuur winnen Bouwfonds Ontwerpprijsvraag

Gepubliceerd op

Het ontwerp 'De Eerste Linie' heeft de vijfde Bouwfonds Ontwerpprijsvraag 'Good Red Super Green' gewonnen. Studenten Landschapsarchitectuur Katherine Engelen, Claire Laeremans en Ellen Steenwegen met Hendrik Dekker als meester wonnen een geldbedrag van 15.000 euro met het idee van de zogenaamde 'inbreiding'.

Het ontwerp 'De Eerste Linie' heeft de vijfde Bouwfonds Ontwerpprijsvraag 'Good Red Super Green' gewonnen. Studenten Landschapsarchitectuur Katherine Engelen, Claire Laeremans en Ellen Steenwegen met Hendrik Dekker als meester wonnen een geldbedrag van 15.000 euro met het idee van de zogenaamde inbreiding. De prijs werd op 19 februari 2009 uitgereikt in het Nederlands Architectuur Instituut te Rotterdam.

Aan de hand van een voorbeeldlocatie aan de rand van Montfoort bedachten de studenten een rand rondom de bebouwing van Montfoort. Alleen binnen deze rand, de inbreiding, mag gebouwd worden. Volgens de jury geven de ontwerpers hiermee een duidelijk statement af: voorheen werd de stad bedreigd vanaf het buitengebied, maar nu wordt het buitengebied, in dit geval het Groene Hart, bedreigd vanuit de stad en stelt het (letterlijk) een grens. De rand om Montfoort wordt overigens wel een erg interessante rand, volgens de jury, bestaande uit boomgaarden, rietkragen en water, met daarachter een neo-agrarisch landschap. Binnen die rand wonen de mensen in woongaarden.

De combinatie van een compact stedelijk gebied en een groene landelijke ruimte, en dan vooral de overgangen tussen deze elementen, vond de jury erg interessant. Het collectieve bezit van de ruimte, zoals dit team het heeft bedacht, geeft de bewoners een actieve rol in het beheer van de omgeving. De relatief kleine schaal waarop dit wordt voorgesteld, vergroot de haalbaarheid van het idee. Alles bij elkaar een krachtig idee, dat met smaak, gevoel en realiteitszin is uitgewerkt, aldus de jury.

De prijsvraag Good Red Super Green is gericht op de inrichting van het Groene Hart aan de hand van het rood-voor-groen principe. Met opbrengsten uit bebouwing (rood) worden groene gebieden aangekocht en beheerst of beter toegankelijk gemaakt. In totaal deden er 53 teams mee aan de ontwerpwedstrijd.

Goodredsupergreen
De eerste linie

Delen