In Memorian Ton Lutz

Gepubliceerd op

Acteur Ton Lutz is op 3 mei 2009 in Amsterdam overleden na een kort ziekbed. Ton Lutz is voor het Nederlandse toneel van onschatbare waarde geweest, als acteur, regisseur, artistiek leider, docent en inspirator.

Acteur Ton Lutz is op 3 mei 2009 in Amsterdam overleden na een kort ziekbed. Ton Lutz is voor het Nederlandse toneel van onschatbare waarde geweest, als acteur, regisseur, artistiek leider, docent en inspirator. 

Tot op hoge leeftijd was Ton Lutz docent aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Decennialang heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de acteurs en regisseurs van onze school.

Ton Lutz is de architect van het moderne naoorlogse toneel in Nederland. Hij heeft het theater van zijn stoffigheid ontdaan en het toneel van het grote gebaar teruggebracht tot de essentie dat van het literair-dramatische kunstwerk. Hij regisseerde onder andere stukken van Tsjechov, Sartre, Ionesco, Lars Norén, Hugo Claus en zijn versie van Hamlet.

Lutz stond bekend als De toneelvader des vaderlands. In repetitieruimtes en klaslokalen, tussen de coulissen en in het licht van de schijnwerpers lag zijn roeping: een leven in het theater. Voor het grote publiek werd Ton Lutz in 1958 bekend door zijn rol in de speelfilm Fanfare van Bert Haanstra.

Ton Lutz is 89 jaar geworden.

Delen