Erfgoedarena juni 2009. Historische schepen: erfgoed of gebruiksgoed

Gepubliceerd op

Wat maakt eigenlijk vaartuigen tot erfgoed? Bestaat er een conflict tussen het gebruik van vaartuigen en de materiële integriteit? Welke criteria van authenticiteit leg je aan bij dit mobiele erfgoed? Wat kan een bijdrage leveren aan het behoud en het toegankelijk maken van varend erfgoed: beschermend overheidsbeleid, historische havens, een toegankelijk Register Varend Erfgoed?

woensdag 17 juni 2009, 20.00 uur, Reinwardt Academie

woensdag 17 juni 2009, 20.00 uur, Reinwardt Academie
Wat maakt eigenlijk vaartuigen tot erfgoed? Bestaat er een conflict tussen het gebruik van vaartuigen en de materiële integriteit? Welke criteria van authenticiteit leg je aan bij dit mobiele erfgoed? Wat kan een bijdrage leveren aan het behoud en het toegankelijk maken van varend erfgoed: beschermend overheidsbeleid, historische havens, een toegankelijk Register Varend Erfgoed?

Sprekers
Martine van Lier
Andragoloog en bedrijfskundige, vice-voorzitter van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, senior adviseur cultureel erfgoed. Houdt van cultuurfestivals en woont in een historisch schip.

Rein Schuddeboom
Rein Schuddeboom is sinds 1980 eigenaar van maritiem erfgoed, en sinds 2002 betrokken bij Het Havenmuseum en sinds 2004 directeur. Lid AB Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, bestuurslid van Mobiele Collectie Nederland met sind kort als taak het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Sanne ten Tije
Studeert Communication Studies aan de Twente Universiteit en doet in het kader van haar Master studies Nieuwe media onderzoek naar het gebruik van Social Media in de culturele sector.

Voorzitter
Léontine Meijer-van Mensch
Léontine Meijer-van Mensch is docente erfgoedtheorie en beroepsethiek aan de Reinwardt Academie. Zij werkte als docent cultuurbehoud en museologie aan de Europa Universiteit Viadrina in Franfurt (Oder) en in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Jüdisches Museum in Berlijn

Overige informatie

Aanmelden

Deelname is gratis. U dient zich wel Opens external link in new windowaan te melden via de website van Opens external link in new windowErfgoed Nederland. Inschrijven voor 18-06-2009

Tijd
Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.
Route

Locatie
Reinwardt Academie
Dapperstraat 315
Amsterdam
De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

Contactpersoon
Amber van Schagen, +31 (0)20 715 58 42

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthemas. Elk debat wordt ingeleid door een spreker. Vervolgens reageren twee panelleden onder leiding van een voorzitter. Daarna is de arena aan de zaal

Delen