VPRO -Documentaireprijs voor In een vergeten moment

Gepubliceerd op

Op dinsdag 24 juni, is de VPRO Documentaire Prijs 2009 uitgereikt aan de makers van In een Vergeten Moment. Documentaires zijn een belangrijk speerpunt in het programmabeleid van de VPRO. Met de VPRO Documentaire Prijs wil de VPRO jong talent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Film en Televisie Academie de meest belovende eindexamendocumentaire realiseert.

 

De jury over In een Vergeten MomentEr is gezocht naar de meest belovende documentaire. Daarbij hebben we gelet op originaliteit en creativiteit, maar ook veel gewicht gehecht aan kunde. De documentaire die het meest verraste en op het netvlies blijft hangen, vraagt een actieve houding van de kijker. Camera, montage, geluid, alles klopt, maar je krijgt het verhaal niet cadeau. Het is een associatief statement, een eigenzinnige manier om naar de werkelijkheid te kijken. Een werkelijkheid die zo vanzelfsprekend en alomtegenwoordig is, dat we er zelden acht op slaan. Des te indrukwekkender om er een film over te maken die van begin tot eind weet te boeien.

De VPRO jury werd gevormd door Stan van Engelen (eindredacteur Metropolis), Barbara Truyen (eindredacteur Documentaire) en Marieke Schoenmakers (directeur VPRO).

Teamwork
Om te onderstrepen dat het maken van een film teamwork is, is dit jaar is gezocht naar een manier om de prijs toe te kennen aan een hele crew. Leidend bij de vorm van de prijs was de vraag naar wat vooral belangrijk is, zo vlak na het afstuderen: de blik verbreden en kennis nemen van wat er internationaal wordt gemaakt. Cruciaal hierbij is ook buiten Nederland de juiste mensen te leren kennen.

Golden Ticket
Om die reden bestaat de prijs dit jaar uit een Golden Ticket. De crew van de door de VPRO gekozen 'meest belovende documentaire' kan begin november afreizen naar Sheffield Doc/Fest in Engeland, waar In een Vergeten Moment meedoet in de studenten competitie van het festival. Hier kunnen de makers van In een Vergeten Moment vijf dagen lang inspiratie op doen, films bekijken en masterclasses volgen. Onder begeleiding van Barbara Truyen, VPROs eindredacteur Documentaire, krijgen ze bovendien een introductie in de internationale documentaire markt.  

In een Vergeten Moment is gerealiseerd in samenwerking met NPS, die de documentaire komend najaar zal uitzenden in Filmlab.

Gemaakt door:
Menno Otten, regie
Constant van Panhuys, productie
Derk-Jan Warrink, productie
Lennart Verstegen, camera
Evelien van der Molen, geluidsopname, sound design en mixage
Saskia Kievits, montage
 

Delen