Germaine Acogny Artist in Residence bij opleiding Docent Dans

Gepubliceerd op

Germaine Acogny, de moeder van de eigentijdse Afrikaanse dans, is Artist in Residence bij de opleiding Docent Dans, in samenwerking met het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Germaine Acogny geeft van 7 t/m 18 september een serie masterclasses aan docenten en hogerejaarsstudenten van de opleiding.

 

Germaine Acogny werkt sinds 1968 aan een eigentijdse benadering van de Afrikaanse dans. Ze werkte intensief samen met Maurice Bejart en was van 1977 tot 1982 directeur van Mudra Afrique in Dakar, Senegal. Ze richtte in 1998 het gezelschap Jant-Bi op en vervolgens het internationale danscentrum Ecole des Sables in Toubab Dialaw, Senegal. Dit centrum is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het belangrijkste instituut voor de ontwikkeling van professionele dans in Afrika.

De visie en werkwijze van Germaine Acogny geven studenten inzicht in de dansprincipes en onderliggende waarden en normen van Afrikaanse én westerse danstechnieken. De  techniek van Germaine Acogny kenmerkt zich door het dynamische gebruik van de ruggengraat, een principe dat in de westerse technieken in mindere mate is ontwikkeld. Germaine Acogny maakt, door haar ervaring met de westerse klassieke en moderne dans, de mogelijkheid tot verbinden concreet zichtbaar.

Een eigentijdse docent dans is zich bewust van de culturele achtergrond van dans en de wijze waarop deze in danslessen wordt overgedragen. Intercultureel leren en intercultureel werken is een wezenlijk uitgangspunt voor het opleiden van docenten dans in de huidige samenleving. Een student van de opleiding Docent Dans aan de AHK leert tijdens de opleiding wat intercultureel leren en werken betekent. De student krijgt inzicht in de wijze waarop cultureel bepaalde waarden en normen in dans worden overgedragen. Van wezenlijk belang is dat studenten de verschillende waarden en normen van culturen kunnen verbinden en overbruggen.

Jopie de Groot, artistiek leider van de opleiding, heeft in de periode 2005-2009 de ontwikkeling van een intercultureel beleid en interculturele visie ingezet. Een van de onderdelen was het Artist in Residence-programma in samenwerking met het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van Nita Liem / Don't Hit Mama (2007 -2008). Het Artist in Residence-programma met Germaine Acogny is een volgende stap in dit proces.

Germaine Acogny geeft van 7 t/m 18 september een serie masterclasses aan docenten en hogerejaarsstudenten van de opleiding. Daarnaast introduceert Ciré Beye de studenten in de techniek Germaine Acogny. Acogny werkt tevens gedurende drie achtereenvolgende dagen met een jaargroep en de vaste docent(en) aan 'transformaties'.
Het residency wordt voortgezet met twee vervolgbezoeken van Acogny in januari en juni 2010. Tevens wordt het traject door een onderzoeksgroep uit het kernteam en onder leiding van Lot Siebe begeleid.

Op 17 september presenteren opleiding en lectoraat de DVD Move in the Modern World, een uniek verslag van de uitdagingen en discussies die het residency van Nita Liem heeft opgeleverd en die nu met Germaine Acogny worden voortgezet.

Meer informatie
Het proces is te volgen via: www.ahkairgermaineacogny.wordpress.com

Meer informatie over Acogny en de Ecole des Sables: www.jantbi.org

zie ook
Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling

Delen