Busquets zet Barcelona centraal in lezing StreetWorks

Gepubliceerd op

Op 22 oktober houdt de Catalaanse architect Joan Busquets de afsluitende lezing van de Capita Selecta-reeks StreetWorks. In deze lezing geeft Busquets zijn visie op het omstreden uitbreidingsplan, het ‘Eixample’, voor de stad Barcelona van de 19e-eeuwse stedenbouwkundige Ildefons Cerdà. De filmopname van de lezing is na het weekend terug te zien in het Capita Selecta-archief op de website van de Academie van Bouwkunst.

donderdag 22 oktober, 20.00 uur, Academie van Bouwkunst

Op 22 oktober houdt de Catalaanse architect Joan Busquets de afsluitende lezing van de Capita Selecta-reeks StreetWorks. In deze lezing geeft Busquets zijn visie op het omstreden uitbreidingsplan, het ‘Eixample’, voor de stad Barcelona van de 19e-eeuwse stedenbouwkundige Ildefons Cerdà. De filmopname van de lezing is na het weekend terug te zien in het Capita Selecta-archief op de website van de Academie van Bouwkunst.

Joan Busquets is architect en urbanist en geeft leiding aan het bureau BAU-B. Arquitectura i Urbanisme SL in Barcelona. Hij is als Professor in Practice of Urban Planning and Design verbonden aan de Harvard Graduate School of Design. Busquets is vooral bekend van zijn stedenbouwkundige ontwerpen in Barcelona. Daar ontwierp hij onder meer het Olympisch dorp voor de Olympische Zomerspelen van 1992. In Nederland realiseerde Busquets enkele grote stedenbouwkundige projecten, zoals de Grotiusplaats en het Beatrixkwartier in Den Haag, het nieuwe stadscentrum van Helmond en de Rotterdamse stadswijk Nesselande.

De lezing begint om 20.00 uur en is gratis bij te wonen. Reserveren is niet mogelijk. Locatie: Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211, Amsterdam. 

StreetWorks
StreetWorks is een onderzoeks- en ontwerpproject van de European Association of Architecture Association (EAAE) en de Academie van Bouwkunst onder leiding van Henk Hartzema, lector Design in Urbanism. Het project is gericht op de bindende functie van de stadsstraat: de studie naar de rol van betekenis in de lineaire ruimte, oriëntatie binnen de stad en omgeving en de rol van architectuur binnen een stedelijke context. De Academie van Bouwkunst werkt voor dit project samen met architectuuropleidingen en de Dienst Ruimtelijke Ordening in Helsinki, Porto, Zagreb, Edinburgh, Brussel en Amsterdam.

Capita Selecta en filmopnames
De Capita Selecta is een openbare lezingenreeks die wekelijks wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst. In de Capita Selecta wordt ingegaan op thematische en actuele onderwerpen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Van de lezingen worden filmopnames gemaakt door het Amsterdamse productiebedrijf Destevetter, een groep filmmakers die onlangs zijn afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Eerdere lezingen uit de reeks StreetWorks zijn integraal te bekijken op de website van de Academie van Bouwkunst:

Delen