Conservatorium van Amsterdam viert 125-jarig bestaan

Gepubliceerd op

Al 125 jaar leidt het Conservatorium van Amsterdam de topmusici van morgen op. Dat wordt gevierd met een seizoen vol feestelijke activiteiten en veel muziek. Op zondag 18 oktober wordt de aftrap gegeven met een programma rond de presentatie van het boek De onvoltooiden van oud-student Paul Witteman.

 

Witteman zal het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek overhandigen aan Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarna spreekt Witteman met docent Clemens Kemme over diens voltooiing van Mozarts Requiem en spelen conservatoriumensembles enkele onvoltooide stukken. Voor de feestelijke openingsbijeenkomst van het jubileumjaar worden 125 kaarten verloot via een lezersactie van de Volkskrant op zaterdag 3 en 10 oktober.

Het Conservatorium van Amsterdam werd in 1884 opgericht als het Amsterdamsch Conservatorium. Ter vergelijking: het conservatorium is daarmee enkele jaren ouder dan het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In 1976 fuseren het Amsterdamsch Conservatorium, Conservatorium van de vereniging 'Muzieklyceum' en het Haarlems Muzieklyceum tot het Sweelinck Conservatorium. Een kleine tien jaar later neemt het Sweelinck Conservatorium zijn intrek in het pand van de Rijkspostspaarbank aan de Van Baerlestraat. Nadat het Sweelinck Conservatorium in 1994 is gefuseerd met het Hilversums Conservatorium ontstaat het Conservatorium van Amsterdam, dat onderdeel wordt van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Op 12 september 2008 wordt het nieuwe, door Frits van Dongen ontworpen gebouw op het Oosterdokseiland geopend door Hare Majesteit de Koningin. Het speciaal voor muziekonderwijs ontworpen gebouw biedt een podium voor meesterlijke muziek, waar het publiek vrijwel dagelijks en meestal gratis kan genieten van optredens van de topmusici van morgen.

Jubileumwebsite 125 jaar Conservatorium van Amsterdam
Agenda Conservatorium van Amsterdam

Delen