Lichtpaden: samenwerkingsproject NFTA, UvA, de Waag Society e.a.

Gepubliceerd op

In juli won de NFTA in samenwerking met De Waag Society, UvA en Sara de wedstrijd "Enlighten your research". De prijs werd uitgeloofd door Surfnet, een organisatie die samenwerking in het hoger onderwijs en onderzoek mogelijk maakt, via een geavanceerde netwerkinfrastructuur, SURFnet6. Drie onderzoeksprojecten winnen dynamische lichtpaden met 'Enlighten Your Research'. Op 8 oktober 2009 vond de startbijeenkomst plaats in de Waag in Amsterdam.

In juli won de NFTA in samenwerking met De Waag Society, UvA en Sara de wedstrijd "Enlighten your research". De prijs werd uitgeloofd door Surfnet, een organisatie die samenwerking in het hoger onderwijs en onderzoek mogelijk maakt, via een geavanceerde netwerkinfrastructuur, SURFnet6. Drie onderzoeksprojecten winnen dynamische lichtpaden met 'Enlighten Your Research'. Op 8 oktober 2009 vond de startbijeenkomst plaats in de Waag in Amsterdam.

De winnaars krijgen kosteloos beschikking over een dynamisch lichtpad en ontvangen 20.000 euro om het gebruik van het lichtpad goed in te bedden in hun onderzoek. Een lichtpad is een rechtstreekse optische dataverbinding over glasvezel met een gegarandeerde bandbreedte en beveiliging.

De winnende voorstellen zijn 'The PALFA/GBT pulsar survey project: a study of extreme physics laboratories' van Joeri van Leeuwen, Universiteit van Amsterdam; 'High speed light path network for the Netherlands Bioinformatics for Proteomics Platform' van Peter Horvatovich, Rijksuniversiteit Groningen en 'Gedistribueerd hoge kwaliteit audiovisueel testbed' van Tom Demeyer, Waag Society.

Gedistribueerd hoge kwaliteit audiovisueel testbed: momenteel vindt wereldwijd onderzoek plaats naar de productie, transmissie en vertoning van audiovisueel materiaal van extreem hoge kwaliteit. Waag Society, UvA, NFTA en SARA doen onderzoek naar het gebruik van netwerken voor het transporteren van audiovisuele data.

 Lichtpaden maken het mogelijk om opname, opslag, processing en vertoning uit elkaar te halen. Zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van dure hardware die zich op verschillende plekken bevindt. Dit stelt specifieke eisen aan het netwerk: hoge en gegarandeerde bandbreedte, kleine constante vertraging en een veilige verbinding. Dynamische lichtpaden zijn essentieel voor audiovisuele toepassingen. Productie, transmissie en vertoning duren enkele uren tot enkele dagen. Het is niet realistisch om voor kort gebruik fysieke verbindingen aan te leggen of te verleggen; een dynamisch lichtpad biedt uitkomst.

Delen