Minister Plasterk overhandigt cheque voor nieuwe balletopleiding

Gepubliceerd op

Minister Plasterk heeft maandag 28 september in Pakhuis de Zwijger een cheque ter waarde van € 245.000 overhandigd aan Leontien Wiering, directeur Dans van de Theaterschool, en twee studenten van de vooropleiding van de Nationale Balletacademie. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de subsidie toegekend voor de ontwikkeling van een nieuwe topopleiding voor jong ballettalent.

 

Met het Young Bachelors-programma wil de AHK balletdansers op veel jongere leeftijd dan in Nederland gebruikelijk is voorbereiden op een carrière in het internationale werkveld. De bestaande dansvooropleidingen in Nederland bereiden jong talent tot achttien jaar voor op de hbo-opleiding aan bijvoorbeeld de Nationale Balletacademie van de Theaterschool. In de internationale top zijn jongeren van achttien echter al vaak specifiek voorbereid op het werkveld en al in staat om door te stromen naar een gezelschap.

Met het Young Bachelors-programma wil de AHK in samenwerking met het Nationale Ballet het programma van de huidige balletopleiding omvormen tot een volledig geïntegreerde opleiding van voortgezet onderwijs en hoger onderwijs. Daardoor zijn aspirant-balletdansers al op veel jongere leeftijd voorbereid op inzet in gezelschappen, waardoor ze de top van het werkveld kunnen bereiken.

De SIRIUS-commissie beoordeelde het voorstel voor het Young Bachelors-programma als 'zeer veelbelovend' en prees het experimentele karakter van de aanvraag; de combinatie van voortgezet en hoger onderwijs is een unicum in Nederland. Het project was de enige aanvraag uit de kunstensector die werd toegekend, mede dankzij een volgens de commissie goed uitgekristalliseerde visie op excellentie.

Het SIRIUS-programma van het ministerie van OCW is ingesteld om excellentie aan universiteiten en hogescholen te bevorderen. Het programma stelt subsidie beschikbaar voor extra begeleiding van toptalent. Dit jaar zijn in het kader van het SIRIUS-programma achttien aanvragen ingediend; de voorstellen van zeven hogescholen en vier universiteiten werden door een commissie van experts positief beoordeeld.

Delen