Kunstwerk Ritsaert ten Cate krijgt plaats in Theaterschool

Gepubliceerd op

De installatie Pax, Peace and Etc. van Ritsaert ten Cate krijgt een plaats in de centrale hal van de Theaterschool op de Jodenbreestraat. Ten Cate was de oprichter en eerste directeur van DasArts, de tweedefase-opleiding theater die sinds 2009 als Master of Theatre is ondergebracht bij de Theaterschool. Vlak voor zijn dood in september 2008 schonk hij het werk aan de AHK.

 

Ten Cate maakte Pax, Peace and Etc. onder de indruk van de hypocrisie die in zijn optiek de Amerikaanse reacties op de aanslagen van 9/11 kenmerkte. De installatie bestaat uit de letters P, A en X, waarbij op de P een feestelijke rij kermislichtjes is gemonteerd, terwijl de X een fel witte neonlichtbak is. Een witte zwaan zweeft boven de A en lijkt te willen landen; een tweede zwaan probeert juist op te stijgen, maar het lukt hem niet zijn vleugels op te tillen door de vele pijlen die er van onderen in steken.

Volgens Marijke Hoogenboom, lector Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling aan de AHK en mede-oprichter van DasArts, laat het uit 2003 daterende kunstwerk zien dat Ten Cate twijfelde of wij in staat zijn in vrede samen te leven of zelfs maar tot een duurzame wapenstilstand te komen. Toch was hij in die laatste dagen voor zijn overlijden nog hoopvol, aldus Hoogenboom: 'Ten Cate wist dat zijn werk een uitdaging zou vormen voor elke publieke ruimte. Nu het een plek krijgt in de Theaterschool, zal hij ons, die regelmatig met snelle passen de centrale hal doorkruisen, continu alert houden. In een wereld waar we ons bewust zijn van de verwoestingen die we voor de toekomst hebben aangericht, mag niets meer vanzelfsprekend zijn – ook niet de manier waarop we vandaag theater maken, over kunst spreken of de volgende generatie kunstenaars opleiden.'

Ritsaert ten Cate maakte als producent, theatermaker en beeldend kunstenaar internationaal faam met zijn Mickery Theater, dat tussen 1965 en 1991 grensoverschrijdende en grensverleggende theatervoorstellingen presenteerde. Na zijn directeurschap van DasArts (1994-2000) opereerde Ten Cate vooral als beeldend kunstenaar; hij bezat in Amsterdam een plek onder de naam Touch Time - Probably Not A Gallery, waarin zijn archief, bibliotheek en werken waren ondergebracht.

Ten Cate overleed op 5 september 2008. In 2011 zal er veel aandacht zijn voor zijn leven en werk, onder andere in het kader van het Holland Festival en aan de Universiteit Utrecht. Tevens verschijnt in het voorjaar 2011 een boek over Mickery.

Pax, Peace and Etc. wordt op dinsdag 5 januari 2010 onthuld in de centrale hal van de Theaterschool tijdens een besloten bijeenkomst voor medewerkers van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Ten Cate over <i>Pax, Peace and Etc.</i>: 'This, our world, never the same again? I don't think so, but the "truth game is over". This work stands as a reminder that life does indeed go on.'

'My work is an act of storytelling within the context of the reality as we desire it - and of what reality is - right now. I want to share a sense of wonder, but also I want to promote the quality of wondering about - things. Things we would otherwise take for granted, or skip over entirely because they've somehow become too familiar. Even things that are questionably awful.'

Delen