Nieuwe Artists in Residence aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Gepubliceerd op

Het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling begint het jaar 2010 met een bijzondere diversiteit aan Artists in Residence. Vanaf januari zijn beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans, theatermaker Paul Koek, danser Patrick Acogny, choreografe Deborah Hay en musicus Anthony Heidweiller uitgenodigd om het onderwijs te confronteren met actuele impulsen uit de kunstpraktijk.


Jeroen Kooijmans - Academie van Bouwkunst
Beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans zal tijdens zijn verblijf aan de Academie van Bouwkunst nauw samenwerken met beeldend kunstenaar Roé Cerpac. Samen met derdejaarsstudenten zullen zij een 'onderzoekslaboratorium' leiden waarin zij op zoek gaan naar mogelijkheden om nieuwe wonderen te creëren in disciplines als film, biologie, fysica, alchemie en kunst in het algemeen. Het duo verzorgt ook de aftrap van een nieuwe serie Capita Selecta-lezingen die zich concentreert op het thema 'transformatie'.
Meer informatie

Deborah Hay - de Theaterschool
Choreografe Deborah Hay maakt de voorstelling Breaking the Chord, in samenwerking met alle veertig studenten van de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO). Na try-outs in de Muiderkerk zal de voorstelling in april tijdens Springdance in Utrecht te zien zijn. Hay heeft jarenlange ervaring in choreografieën voor grote groepen dansers. In oktober 2009 ontving ze de Honorary Degree of Doctor of Dance van de Theatre Academy in Helsinki, Finland.
Meer informatie

Paul Koek - de Theaterschool
Paul Koek is gedurende de studiejaren 2009-2011 verbonden aan de opleiding Productie podiumkunsten. Koek is als slagwerker, componist en regisseur bekend van zijn werk voor Veenfabriek, het grensverleggende muziektheaterensemble. Tijdens zijn residency aan de Theaterschool zal hij zich richten op een nieuwe visie op 'de productieleider van de toekomst'. Op 4 november 2009 ontving Paul Koek de Oeuvreprijs Theater 2009 van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Meer informatie

Patrick Acogny / L'Ecole des Sables - de Theaterschool
In januari en februari 2010 onderzoekt Patrick Acogny samen met studenten van de opleiding Docent dans van de Theaterschool op welke wijze de ritmische en dynamische methode van de Senegalese dansschool L'Ecole des Sables toegepast kan worden in het middelbaar onderwijs. Zij zullen zij dit in de praktijk brengen op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. De residency van Patrick is het vervolg op een eerder verblijf van zijn moeder Germaine Acogny aan de Theaterschool. Samen runnen zij L'Ecole des Sables, waarbij zij zich focussen op een eigentijdse benadering van de Afrikaanse dans.
meer informatie

Anthony Heidweiller - Conservatorium van Amsterdam
Operazanger en artistiek leider van Yo!Opera Anthony Heidweiller is in 2010 verbonden aan het Conservatorium. Interdisciplinair werken, het maken voor en met jongeren en de opening van de school naar de stad toe vormen de pijlers van zijn residency. Tegelijkertijd streeft Heidweiller naar verdieping en reflectie en naar de toetsing van de relevantie van zijn werkwijze voor het onderwijs - met het onderwijs. Heidweiller ontplooide zich van freelance zanger in het koor van De Nederlandse Opera tot operamaker, ontwikkelaar, inspirator en promotor van vernieuwende vormen van opera. In 2008 werd Yo! Opera onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs voor Kunst- en cultuureducatie.
Meer informatie 

Vooruitblik
Ook later in 2010 staat er veel op het AIR-programma. In maart zal aan het Conservatorium van Amsterdam voor de vierde keer contrabassist John Clayton te gast zijn en het programma Exploring Black Roots of Jazz voortzetten. Tevens komt hoboïst Bart Schneemann terug om opnieuw met musici en componisten van diverse genres aan de ontwikkeling van nieuwe concertpraktijken te werken. Beide AIR’s sluiten hun verblijf af met een openbaar concert.

Eind mei wordt als afsluiting van de residency van Terry Barrett aan de Academie voor Beeldende Vorming de publicatie New Landscapes: How People Respond to Art gepresenteerd in de Amsterdamse Hermitage. En ten slotte zal in september 2010 ook de residency van Germaine Acogny en L'Ecole des Sables met de opleiding Docent dans vervolgd worden.

Artists in Residence
Het in 2004 opgerichte Artist in Residence-programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling stimuleert innovatie en confrontatie met actuele artistieke impulsen. Het biedt ruimte om de praktijk in huis te halen via kunstenaars die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool inspireren. Bijzondere aandacht gaat uit naar nieuwe ontwikkelingen in een inter- en multidisciplinaire context en de wisselwerking met de internationale state of the art. Inventiviteit, flexibiliteit en de kracht van het artistieke impuls staan voorop. Gezien de groeiende belangstelling profileert het AIR-programma zich nadrukkelijker dan in de begintijd als stimuleringsprogramma, dat in samenwerking met de initiatiefnemers prille ideeën tot een inhoudelijk plan, een organisatie op maat en ten slotte tot een volwaardige coproductie laat uitgroeien.

Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling
Artists in residence

The carpet - Jeroen Kooijmans

Deborah Hay - foto Rino Pizzi

Paul Koek

L'Ecole des Sables

Anthony Heidweiller - foto Anna van Kooij

Delen