Studenten zetten Concertgebouw in lichterlaaie

Gepubliceerd op

Studenten van de Academie voor Beeldende Vorming zetten het Concertgebouw aan de van Baerlestraat in lichterlaaie. Met bijzondere videoprojecties op de voorgevel van het gebouw gaven de studenten een artistieke interpretatie van de jubilea van de Vrienden van het Concertgebouw en jongerenvereniging Entrée.

Studenten van de Academie voor Beeldende Vorming zetten het Concertgebouw aan de van Baerlestraat in lichterlaaie. Met bijzondere videoprojecties op de voorgevel van het gebouw gaven de studenten een artistieke interpretatie van het 75-jarige jubileum van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het 15-jarige bestaan van jongerenvereniging Entrée.

Het thema van de videoprojecties is de bijzondere relatie tussen het Concertgebouw en het concertpubliek. In tweetallen of alleen werkten de studenten van de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving zeven weken lang aan de animaties, die werden vertoond op de gevel van het Concertgebouw vanaf een container op het Museumplein.

De studenten maakten heel verschillende animaties om de jubilea te vieren. Zo beeldt één filmpje met behulp van licht de beweging van verschillende muziekinstrumenten uit (zie foto's). Een ander toont de oude gravures in het huidige gebouw. In een volgende projectie kan men zien wat er gebeurt tijdens een waterballet, en zelfs Mahler komt terug in een animatie.

De jubilea van Vrienden & Entrée werden gevierd met een reeks van activiteiten in beide zalen van het Concertgebouw tussen zaterdag 24 oktober en zondag 1 november. Op vrijdagavond 30 oktober werd na afloop van het Jubileum Wensconcert (ca. 23.30 uur) het officiële startsein gegeven voor het Concertgebouw in Lichterlaaie dat gedurende het hele weekend van schemertijd tot ’s nachts 02.00 uur te zien was. In een kwartier tijd waren verschillende animaties te zien die de hele avond herhaald werden:

  • Rosan Bleijendaal en Leonie Goedemans met "geluid in licht"
  • Marlies Valkering en Lanka Imming met "compositie"
  • Myrthe ter Linden en Shanna van Eerden met "van binnen naar buiten, in ritme"
  • Henk van der Beek met "ik mahler er niet om".
  • Niels Otten met "waterballet"  

Docenten Fred Thoolen en Kees Streefkerk van de Academie voor Beeldende Vorming begeleidden de studenten samen met technisch ondersteunende docenten Rianne van Schijndel en Michiel Koelink. De beamertechniek en apparatuur was van Beamsystems.

De Vereniging Vrienden van het Concertgebouw is in 75 jaar van een klein select gezelschap uitgegroeid tot de grootste culturele vriendenvereniging van Nederland. In 1994 werd Entrée opgericht, de jongerenvereniging van de Vrienden, met nu 5000 leden. 

‘Concertgebouw in Lichterlaaie’ – Museumplein
Videoproject van de Academie voor Beeldende Vorming (AHK)

Concertgebouw in Lichterlaaie is een samenwerkingsproject van Vrienden & Entrée, Academie voor Beeldende Vorming en BeamSystems 

Voorproefje Concertgebouw in lichterlaaie

foto: Tom Lievense

Derdejaarsstudente Leonie Goedemans over het project: "Met acht studenten en een aantal leraren zijn wij bezig met de content voor een 'urban projection' op het Concertgebouw. Wij krijgen de vrijheid om zelf in te vullen hoe de projectie eruit komt te zien: een feestelijke verbeelding van de slagzin 'van binnen naar buiten'. We zijn nu al een paar weken bezig en het gaat goed. Het effect voor de projectie hierboven hebben we gemaakt door met een zaklamp en een camera met hele lange sluitertijd de beweging van muziekinstrumenten uit te beelden. Nieuwsgierig geworden? Kom allemaal langs in het laatste weekend van oktober!"

Delen