Erfgoedarena maart 2010: De moraal van het verhaal

Gepubliceerd op

Het onder de aandacht brengen van thema’s als de dood, lichamelijke of geestelijke beperkingen of afwijkend gedrag vraagt om een bijzondere benadering. De maatschappelijke relevantie van die aandacht lijkt onmiskenbaar. Maar de urgentie om de schijnwerpers te richten op bijvoorbeeld de cultuur van de norm (‘Niet normaal’) of de geschiedenis van de psychiatrie is minder evident. Hoe zet je 'ongemakkelijk' erfgoed in de schijnwerpers?

woensdag 17 maart 2010, 20.00 uur, Reinwardt Academie

Het onder de aandacht brengen van thema’s als de dood, lichamelijke of geestelijke beperkingen of afwijkend gedrag vraagt om een bijzondere benadering. De maatschappelijke relevantie van die aandacht lijkt onmiskenbaar. Maar de urgentie om de schijnwerpers te richten op bijvoorbeeld de cultuur van de norm (‘Niet normaal’) of de geschiedenis van de psychiatrie is minder evident. Hoe zet je 'ongemakkelijk' erfgoed in de schijnwerpers?

Bijdragen worden geleverd door:

Ine Grevers, kunsthistorica en curator van de tentoonstelling ‘Niet Normaal’ (dec. 2009-mrt. 2010) Beurs van Berlage te Amsterdam

Hans Looijen, directeur van het Dolhuys te Haarlem, Nationaal museum van de psychiatrie

Guus Sluiter, directeur van Tot Zover te Amsterdam, Het Nederlands Uitvaartmuseum

Vanwege de ontwikkelingen in het politieke landschap is afgezien van het eerder aangekondigde thema Politiek en Erfgoed; later in het jaar zal de Erfgoedarena dit onderwerp centraal stellen.

Voorzitter Léontine Meijer-van Mensch is docente erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie. Zij werkte als docent cultuurbehoud en museologie aan de Europa Universiteit Viadrina in Frankfurt (Oder) en in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Jüdisches Museum in Berlijn.

Tijd en locatie
Woensdag 17 maart 2010. Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel. Deelname is gratis.

U dient zich wel aan te melden via de website van Erfgoed Nederland. Inschrijven voor 17 maart 2010.

Route
De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

Contactpersoon
Caroline Karreman, 020-71655842
http://www.erfgoednederland.nl/

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema´s. Elke debat wordt ingeleid door een spreker. Vervolgens reageren twee panelleden onder leiding van een voorzitter. Daarna is de arena aan de zaal.

Delen