Uitreiking Mediacultuurprijs 2010

Gepubliceerd op

Een aantal studenten van de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving van de AHK hebben samen met studenten van docentenopleidingen aan de ArtEZ, de Willem de Kooning Academie en de HKU de module ‘Didactiek in MediaCultuur’ gevolgd. Als meesterproef van die module ontwierpen zij een mediawijze kunstzinnige lessenserie. Een jury bestaande uit Til Groenendijk (docent didactiek HKU) en Moniek Warmer (educatief ontwerper) heeft de beste lessenseries geselecteerd en zal de winnaars van de MediaCultuurprijs 2010 bekend maken.

woensdag 24 maart, 18.00 uur, HKU Utrecht

Een aantal studenten van de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving van de AHK hebben samen met studenten van docentenopleidingen aan de ArtEZ, de Willem de Kooning Academie en de HKU de module ‘Didactiek in MediaCultuur’ gevolgd. Als meesterproef van die module ontwierpen zij een mediawijze kunstzinnige lessenserie. Een jury bestaande uit Til Groenendijk (docent didactiek HKU) en Moniek Warmer (educatief ontwerper) heeft de beste lessenseries geselecteerd en zal de winnaars van de MediaCultuurprijs 2010 bekend maken.

De winnende lessenserie zal worden gepubliceerd op mediacultuur.net en kan vervolgens ingezet worden door docenten op middelbare scholen.

Rond het uitreiken van de MediaCultuurprijs is een inhoudelijk programma samengesteld met twee lezingen:

  • Bas Heijne (schrijver, columnist) is als essayist o.a. verbonden aan NRC Handelsblad waar hij de actualiteit in politiek, kunst en media op eigenzinnige wijze belicht. Eind 2009 schreef Heijne het essay De Globale Verbeelding dat ingaat op de rol van cultuur in een gemedialiseerde, geïndividualiseerde samenleving. Dit essay dient als vertrekpunt voor de lezing die Heijne op 24 maart zal houden.
  • Jan van Nuenen is een mediakunstenaar die gebruikt maakt van video en animaties. Naast het kunstcircuit is van Nuenen ook actief in de popmuziek: hij maakte onder meer videoclips voor Aux Raus en verzorgde live projecties bij Basement Jaxx. Tijdens het onlangs gehouden dancefestival 5 Days Off projecteerde Van Nuenen zijn werk op de gevel van Paradiso in Amsterdam. Van Nuenen zal tijdens zijn lezing verschillende werken tonen en toelichten.

Alle studenten en docenten die betrokken zijn bij MediaCultuur zijn van harte uit genodigd om dit evenement bij te wonen. Overige belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Programma
18.00 uur: Inloop, koffie, thee
18.30 uur: Welkom door Emiel Heijnen, projectleider MediaCultuur en docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
18.35 uur: Lezing Bas Heijne, aansluitend vragen/discussie
19.15 uur: Uitreiking MediaCultuurprijs 2010
19.30 uur: Break
19.45 uur: Lezing/presentatie Jan van Nuenen
20.30 uur: Einde bijeenkomst

Tijd en locatie
Woensdag 24 maart 2010
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving
Ina Boudier-Bakkerlaan 50

Meer informatie
mediacultuur.net

MediaCultuur.net bevat ‘mediawijze’ kunstlessen geschikt voor leerlingen van het vmbo, havo en vwo. Deze eigentijdse, nieuw ontworpen lessen kunnen worden gebruikt in lessen beeldende vorming en/of CKV. De leerling krijgt met deze gecombineerde praktijk- en theorielessen inzicht in de werking van actuele kunst, media en beeldcultuur. Aan de basis van iedere les staan actuele kunstwerken, foto’s en vormgevingsproducten, geselecteerd door bekende Nederlandse media- en kunstinstellingen. Alle lessen zijn gerubriceerd onder zeven MediaCultuur thema’s.

Delen