Oud-studenten Reinwardt Academie genomineerd voor de Muziekscriptieprijs 2009

Gepubliceerd op

Berit Soolsma en Marije van Veen, vorig jaar afgestudeerd de Reinwardt Academie, zijn genomineerd voor de Muziekscriptieprijs 2009, een jaarlijks terugkerende prijs van Muziek Centrum Nederland voor de beste afstudeerscriptie over muziek en muziekcultuur. Soolsma en Van Veen schreven hun scriptie over de opzet van een archief voor het muzikaal erfgoed van Paradiso.

Berit Soolsma en Marije van Veen, vorig jaar afgestudeerd aan de Reinwardt Academie, zijn genomineerd voor de Muziekscriptieprijs 2009, een jaarlijks terugkerende prijs van Muziek Centrum Nederland voor de beste afstudeerscriptie over muziek en muziekcultuur. Soolsma en Van Veen schreven hun scriptie over de opzet van een archief voor het muzikaal erfgoed van Paradiso. In totaal werden 29 scripties ingezonden. Op 12 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Nederlandse poppodia bemoeien zich nauwelijks met hun erfgoed, stellen Berit Soolsma en Marije van Veen. Medewerkers werken fulltime aan het rond krijgen van een goede programmering en kijken telkens vooruit. Terugkijken doen ze alleen bij een jubileum. Paradiso wil dit veranderen en zonder veel gedoe meer tijd gaan steken in haar archief. Paradiso is voor veel mensen een 'lieu de mémoire', een herinneringsplek van de Nederlandse samenleving. Op basis van de concerten kan een archief een inspirerende impressie geven van het verleden van Paradiso en van verschillende muzikale subculturen.

Soolsma en Van Veen hebben zich gespecialiseerd in muzikaal erfgoed en studeerden in 2009 af aan de Reinwardt Academie. 'Het viel ons op dat er in Nederland niet zoiets bestaat als een muziekmuseum. De collectie die wij voor ogen hadden, bestaat echter wel. In gefragmenteerde vorm bevindt hij zich bij verschillende instellingen, bedrijven, personen en op internet, verdeeld in geluidsopnamen, posters, herinneringen, legendes, drumstokjes, merchandise, enzovoorts. Zo kwamen we tot de constatering dat het interessant is om vanuit een poppodium professioneel te verzamelen, en verschillende onderdelen bijeen te brengen. De wensen van Paradiso sloten hier op aan.' 

De jury van de Muziekscriptieprijs nomineerde uit 29 inzendingen nog twee andere  scripties: 'De herverzigeunering van Taraf de Haïdouks' van Julia Heuwekemeijer (masterscriptie Muziekwetenschap, Universiteit van Amsterdam) en 'Orkesteducatie als belevenis', van Noor van de Wetering (masterscriptie kunsteducatie, Alliantie Kunsten Fontys Zuyd).

Op 12 april maakt juryvoorzitter Jan van der Plas de winnaar bekend. De prijsuitreiking vindt plaats bij Muziek Centrum Nederland, Rokin 111, 1012 KN te Amsterdam. Om 16.00 uur worden de genomineerden geïnterviewd door de voorzitter van de jury, daarna volgt de uitreiking.

Delen