StreetParade: presentaties studentenonderzoek van de straat in de stad

Gepubliceerd op

Op 9 april worden in de Academie van Bouwkunst Amsterdam de resultaten gepresenteerd van het onderzoeksproject StreetWorks tijdens het evenement StreetParade. Studenten en docenten van de Academie van Bouwkunst onderzochten de functie van de straat in zes Europese steden: Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb. StreetWorks werd geleid door Henk Hartzema, lector Design in Urbanism, in samenwerking met de European Association for Architectural Research (EAAE). Ontwerper en columnist Ronald Hooft opent de tentoonstelling StreetWorks in het academiegebouw.

Op 9 april worden in de Academie van Bouwkunst Amsterdam de resultaten gepresenteerd van het onderzoeksproject StreetWorks tijdens het evenement StreetParade. Studenten en docenten van de Academie van Bouwkunst onderzochten de functie van de straat in zes Europese steden: Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb. StreetWorks werd geleid door Henk Hartzema, lector Design in Urbanism, in samenwerking met de European Association for Architectural Research (EAAE). Ontwerper en columnist en ontwerper Ronald Hooft opent de tentoonstelling StreetWorks in het academiegebouw.

Het onderzoek was gericht op begrip van de gelaagde stedelijke werkelijkheid van de straat: de betekenis, geschiedenis, tradities, functies en percepties. Zo ging een team in Helsinki op zoek naar de betekenis van de Unioninkatu, een twee kilometer lange straat die een van de meeste noordelijke steden van de wereld van noord naar zuid doormidden deelt. In Amsterdam stond de relatief onbekende Gooiseweg centraal, die een voor Amsterdamse begrippen afwijkende hoogteligging heeft en direct naar de stadsrand leidt.

De reflectie op het onderzoeksproject StreetWorks heet StreetParade en vindt plaats op vrijdag 9 april 2010 vanaf 16.30 uur in de Academie van Bouwkunst. In zes parallelle sessies wordt op de presentaties van het stratenonderzoek gereflecteerd, waarna door Ronald Hooft de tentoonstelling ‘StreetWorks’ wordt geopend.

De tentoonstelling is tot 7 mei 2010 te bezichtigen in de Omloop van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Openingstijden en locatie
Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 23.00 uur, en op vrijdag van 09.00-18.00 uur. Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211-213, 1011 PG te Amsterdam.

Delen